Охрид. За по-лесно и по-бързо преминаване на общите граници, разрешителни

...
Охрид. За по-лесно и по-бързо преминаване на общите граници, разрешителни
Коментари Харесай

„Балканският Шенген“: Не искаме нова Югославия, а нови Балкани

Охрид. За по-лесно и по-бързо прекосяване на общите граници, разрешителни за работа, които ще важат за трите страни, пътешестване с персонални карти и общ надзор на границите сред Албания, Северна Македония и Сърбия се договориха в Охрид водачите на страните Еди Рама, Зоран Заев и Александър Вучич. Идеята, чиято реализация стартира преди един месец на срещата на тримата в Нови Сад, ще продължи да се развива след един месец в Драч (Дуръс). Към „ Балканския Шенген “ са поканени да се включат и Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Представители на първите две страни бяха в Охрид, само че нямаше такива от Прищина, за което те получиха рецензии от Еди Рама, написа македонската редакция на немската медийна група Deutsche Welle .
Тримата основатели на концепцията твърдят, че не се работи за основаване на нова Югославия, нито Велика Албания, а се прави опит да се развие районното съдействие.
„ Тук няма никакви Югославии, а има единствено по-добър живот за нашите жители. Може би, някой ще се опита осуети този опит, само че сигурно това е бъдещето “, съобщи Вучич на конференцията в Охрид.
Тримата водачи твърдят и това ясно е записано в окончателната декларация, че планът не е опция на пълноправното участие в Европейски Съюз.
„ Убеден съм, че тези старания са в поддръжка на нашите упоритости за участие в Европейски Съюз. Също по този начин съм твърдо уверен, че тази самодейност и съответните ограничения и резултати ще провокират позитивно внимание както в Европейския съюз, по този начин и във всяка от страните членки на Европейски Съюз “, съобщи македонският министър председател Зоран Заев.
„ Тази самодейност ще ни направи фактор като район и ще направи фактор всяка страна от Западните Балкани в процеса на присъединение към Европейски Съюз “, добави той.
В своето изказване Еди Рама отговори на критиците в неговата страна, които настояват, че договаря съдействие без да взима поради ползите на Косово.
„ Ако някой приказва за Велика Албания, аз приказвам за унищожаване на границите с Косово, аз съм европейски жител “, съобщи албанският министър председател.
Той изясни, че в декларацията на балканските водачи няма нищо ново и за всичко към този момент е разговаряно и предлагано посредством Берлинския развой или на предходни срещи на западнобалканската шесторка, само че в никакъв случай не е осъществено.
Рама предложения и водачите на другите три страни от района на идната среща в Драч, където ще участва и новият шеф на европейската дипломация Джозеп Борел.
Ако бъде изцяло изпълнен, проектът ще отстрани всички спънки пред свободното придвижване на хора и капитали в района. На граничните пунктове с изключение на взаимен митнически надзор ще има взаимно съдействие по фитосанитарен надзор, а жителите в трите страни ще пътуват единствено с персонални карти от 2020 година

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР