Охрид. Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев в

...
Охрид. Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев в
Коментари Харесай

Зоран Заев и Ана Бърнабич: РСМ и Сърбия поддържат изключително близки отношения

Охрид. Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев в коридорите на " Преспанския конгрес за разговор " в Охрид се срещна с премиера на Сърбия Ана Бърнабич, оповестява скопският ефирен канал “НоваТВ “ .

Заев и Бърнабич се съгласиха, че събитието в Охрид, проведено по случай три години от Преспанското съглашение, отбелязва триумфа на разговора и усъвършенства имиджа на Балканите.

Сърбия и Северна Македония, подчертаха министър-председателите на двете страни, поддържат извънредно близки връзки сред страните, народите и държавните управления и в тази връзка се съгласиха да засилват дейностите по разкриване на Македонски културен център в Сърбия и сръбски културен център в Северна Македония.

Следващият извънредно значим аспект, който сближава двете страни, е големият им ангажимент за развиване на районното съдействие с акцент върху икономическата стратегия.

На срещата е било контрактувано незабавно да се обезпечат всички условия за цялостна функционалност на системата за граничен надзор " на едно гише " за жителите на двете страни, което беше забавено заради събитията, наложени от пандемията.

Събеседниците са оценили момента на въвеждане на безвъзмезден роуминг за жителите на страните от района като извънредно значим, като са подчертали, че идната стъпка е да се обезпечи тази неограничена опция за връзка и със страните-членки на Европейски Съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР