Огромната трагедия в Генуа, предзвикана от срутването на мост, който

...
Огромната трагедия в Генуа, предзвикана от срутването на мост, който
Коментари Харесай

Мостовете свързват, но човешката немарливост убива

Огромната покруса в Генуа, предзвикана от сриването на мост, който умъртви най-малко 30 души, бие тревога към всички управници освен на Стария континент за поддръжката на тези уреди. Които явно от време на време могат да са и „ неуспех на инженерната мисъл и дейност”.

Няма и две години откогато проф. Антонио Бренчич, специалист по структури от армиран цимент във Факултета по инженерство на Университета в Генуа предизвести, че мостът "Моранди " е "провал на инженерството ". Думите му се оказаха оракулски – съоръжениято рухна и погреба десетки почтени жертви. Защо обаче управляващите в Генуа не се вслушаха в препоръките на специалиста, е изцяло непотребен въпрос през днешния ден. Професорът разяснява също по този начин, че укрепването на този мост със стоманени въжета отсега нататък е нестабилно и ще коства повече в сравнение с напълното му унищожаване.

Опасни мостове има премного и у нас – за тях се написа и разяснява от години. Каква е поддръжката им обаче, е въпрос, който всеки от нас има право да задава на представителите на ръководството.

В София мостовите уреди са над 150 и положението на множеството от тях не е положително, макар обновите, които им се вършат. Още преди десетина години с милиони левове от общинския приватизационен фонд се стартира с ремонтите на най-паянтовите - по "Чепинско шосе " над р. Искър, на ул. "Цар Симеон I " в Мърчаево, по бул. "Др. Цанков " над ул. "Тинтява ", по бул. "Хр. Колумб " и над река Суходолска, естакадата по бул. "Брюксел ", надлеза по бул. "Сливница " при Захарна фабрика, мостовете при Сточна гара, други 4 в Княжево, един от които е най-старият в София - каменният Александров мост, по три уреди в регионите "Банкя ", "Нови Искър " и така нататък и тъй наречените.

Само преди година кметът Йорданка Фандъкова се похвали с цялостна реорганизация на остарелия мост "Чавдар ", който е издигнат преди повече от 30 години. „ През последните години сме заздравили над 150 моста на територията на Столична община, като тази година с изключение на "Чавдар " се реконструира и по-малкият мост на бул. "Драган Цанков "”, разяснява пред медиите Фандъкова.

Освен че общините на всички места, освен в София, носят отговорност за стабилността на оборудванията, за почистването им през зимата, с цел да не висят десетметрови ледени висулки примерно, ние, жителите, също би трябвало да се грижим за общата ни сигурност. Примерно при започване на тази година една пишман шофьорка излетя с гневна скорост от ремонтирания мост над столичния булевар „ Александър Малинов”.

Безброй са образците за немарливо държание във връзка с мостовете, които могат да се посочат – както от страна на общините и страната, по този начин и от страна на жителите.

Сега обаче значимият въпрос е -дали направените поправки като преасфалтиране, осветяване, парапети, вграждане на железни жици в бетона и други могат да подсигуряват сигурността на жителите? За това би трябвало да приказват експертите. За да не може вродената всезнайковщина на множеството българи да взема връх и да всява ужас и суматоха.

„ Животът ни връща единствено това, което даваме на другите”, написа преди близо век и половина Иво Андрич, първият притежател на Нобелова премия на Балканите за „ Мостът на Дрина”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР