Огромна дупка в приходната част на Община Пловдив може да

...
Огромна дупка в приходната част на Община Пловдив може да
Коментари Харесай

Огромна дупка зейва в бюджета на Пловдив, а се планират харчове по 50 млн. лева на месец

Огромна дупка в приходната част на Община Пловдив може да зейне в края на годината, като се образува сериозен недостиг. Това демонстрира доклада на бюджета на Общината към средата на годината.

През 2022-а бяха заложени рекордни стойности на бюджета, като макрорамката скочи до 526 млн. лв.. Изключвайки парите от европейски стратегии, както и държавните делегирани действия, локалните доходи през тази година бяха планувани от 217 млн. лв.. Към юни обаче сумата е надалеч от 50%-те %, които трябваше да бъдат изпълнени.

Трите съществени налога, от които Община Пловдив устоя своята Капиталова стратегия – МПС, здания и придобиване са събрани 49 млн. лв. при планирани 107 млн. лв.. Огромният проблем идва от надценяването на налог „ придобиване”. Градските управляващи заложиха 45 млн. лв. от покупко-продажбите за недвижими парцели през тази година. Спадът на пазара обаче се отразява и върху приходите. До юни 2022 година от налог „ придобиване” са влезнали 17 млн. лв.. При тези темпове до края на годината дефицитът по това перо може да удари 10 млн. лв..

Отчайващи са приходите от личните действия на общинските звена. Доходите от благосъстоятелност – продажби на артикули и услуги, наеми и други, възлизат на 8,5 млн.лева при заложени 28 млн. лв.. От санкции и наказания към юни са прибрани 2 млн. лв. при заложени 10 млн. лв. за цялата година.

Единственото перо, което „ крепи” приходната част на общинската рамка са таксите. Те обаче не могат да се харчат за друго, с изключение на за услугата, за която си заплащат пловдивчани. При 64 млн. лв. заложени има импортирани 41 млн. лв.. От нея пък 29 млн. лв. са за такса боклук.

Или към юни при заложени 217 млн. лв. локални доходи са събрани 104 млн. лв.. Към момента общинските финансисти считат, че ще успят да изпълнят локалните доходи до края на годината и не се чака недостиг.

На процедура обаче Община Пловдив харчи извънредно непретенциозно до този миг, като от 182 млн. лв. разплатени до този миг, 138 млн. лв. са за делегирани от страната действия. Досега за инфраструктурни обекти са платени 3 млн. лв. при заложени 35 млн. лв. в рамката на бюджета.

Една от аргументите е, че редица планове сега са спрени,а други са без планове и градските управляващи не могат да актуват строителството и да се разплащат по плановете. Все отново обаче до края на годината финансистите са заложи по 50 млн. лв. разходи на месец, а през декември даже се готвят да изхарчат 100 млн. лв..

Ако Община Пловдив желае обаче да прави сходни разходи то би трябвало съществено да поработи над приходната част, тъй като точно от локалните доходи се финансират финансовите разноски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР