Огнян Георгиев е журналист, разказвач на интересни истории, които публикува

...
Огнян Георгиев е журналист, разказвач на интересни истории, които публикува
Коментари Харесай

Как един журналист реши да вдигне шум за харченето на европейските пари

Огнян Георгиев е публицист, повествовател на забавни истории, които разгласява най-често в седмичника " Капитал ". За себе си споделя, че е любител-урбанист и непредпазливо експерт в европейското финансиране.

По принцип финансовите въпроси не са желани от медиите, тъй като изискват подготвеност и изчерпателност, каквато в днешните времена множеството не могат да си разрешат. Но Огнян е изключение - в последните 12 години той търпеливо изследва харченето на европейските пари в България и методът, по който те трансформират стопанската система ѝ.

Времето го убеждава, че Европейски Съюз не умее да пази добре финансовите си ползи. " Иначе протичащото се в България и Унгария нямаше да е, каквото виждаме ", споделя.

" За мен като публицист, който следи развиването в тази област от над десетилетие, е удивителен мащабът на затварянето на очите от страна на Брюксел за големи пробойни в системата за разпределяне на пари и умелото политическо боравене с нея ", прибавя Георгиев. Европейската комисия от години несполучливо се терзае от опити да покаже на жителите какво прави за тях. И въпреки съвсем целия бюджет на Европейски Съюз да се харчи в страните членки, многочислени изследвания демонстрират, че отвън свободното пътешестване и големия общ пазар, жителите не престават да се затрудняват да посочат какво тъкмо Европейски Съюз прави за тях и къде отиват милиардите, които всяка година се разпределят през европейските фондове и дотации.

Комисията последователно уголемява опциите си да следи спазването на законността в обособените страни, добавяйки единствено през последните пет години нови принадлежности за мониторинг върху върховенството на закона, само че прилаганеот им остава прекомерно повлияно от политическата целенасоченост.

Ето за какво Брюксел се пробва да насърчи гражданското присъединяване и наблюдението върху разходването на общите средства с вярата да ги направи за европейците най-малко толкоз значими колкото харченето на обществените средства в личните им страни.

Интересът на Огнян Георгиев към разходването на европейските фондове не се лимитира до професионалните му задължения и той взема решение самичък да извърви пътя на създателя на европейски финансиран план - от концепцията до реализацията ѝ.

Неговата платформа за нередности, свързани с европейски планове, е първата по рода си гражданска самодейност, която си слага за цел да даде гласност на изразходването на европейските средства в България , дружно с опция на хората да алармират за евентуални измами, спестявайки им конфликта с тежката държавна машина.

" Опитът ми ме научи, че има още доста, което Европейската комисия не схваща за това, по какъв начин работят тези пари на терен. Какво реализират, какво не реализират, какви непредвидени странични резултати имат. Цели политически династии в Източна Европа пораснаха, укрепнаха и се развиха с помощта на тази паралелна галактика от капиталовложения през страната ", споделя Огнян Георгиев за това по какъв начин е стигнал до концепцията да написа тъкмо този европейски план.

" Това е бюрократския метод да кажат, че желаят да срещат хората с това какво реализират европарите ", превежда Георгиев.

 Протест по време на откриването на първия стадий от третата метролиния.
© Юлия Лазарова

Протест по време на откриването на първия стадий от третата метролиния.

Намира сътрудник в Антикорупционния фонд, който му оказва помощ с юридическото и административното реализиране на плана. Техническата реализацията е на Никола Тулечки от " Данни за положително ".

" С тяхното влизане допълнихме концепцията с опция за подаване на корупционни сигнали - нещо, в което те имат много опит и могат да се оправят. Така платформата се разрастна ", прибавя Огнян. Платформата е качена онлайн в средата на септември и към този момент събира сигнали, които юристите на АКФ изследват, с цел да ревизират дотоверността на обстоятелствата.

Самите сигнали не са забележими, до момента в който АКФ не реши да ги разгласява, само че мненията са обществени. Първите са свързани с първокласния автопарк на компании, получили обезщетения поради пандемията от COVID-19 и настървението на Столичната община да построи инсинератор за горене на боклуци в центъра на София.

Еumoney.bg разрешава подателят на сигнала да остане неизвестен на всички стадии от следствието , в това число в случай че е належащо в допълнение даване на документи. Плюс е и че подателите имат противоположна връзка от проверяващите чрез идентификационен номер на сигнала, посредством който могат да проследят до каква степен са стигнали проверяващите. Ако се открият основателни подозрения за злоупотреби, юристите на АКФ ще подават сигнали към българските и европейските органи за следствието им.

Огнян се надява благодарение на платформата да подтиква гражданското държание на българите, поредно потискано от управляващите. " Гражданите на процедура нямат опцията да вземат участие в чуване за това, защо се харчат европейските пари ", споделя журналистът. Разпределението на средствата е централизирано, също както и възлагането на осъществяването, за последното също не се търси мнението на хората. "

" Предполага се, че общините и страната знаят най-добре защо да ги влагат. Това е неверна концепция. Затова желаех да основа платформа за противоположна връзка: където можеш да влезеш, да избереш плана в твоя град и да оставиш коментар по него. Например, че не ти харесва нещо в него. Или пък, че ти харесва ", споделя Георгиев пред " Дневник ".

Въпреки, че проблемите с потреблението на европейските фондове, съпътстват цялата история на връзките на България с Европейски Съюз, Георгиев не счита, че българите са безразлични по тематиката и даже е уверен, че " хората в последно време са двойно по-активни във всичко " и че " има събуждане, нов интерес към общото ".

" Дали е поради политическите действия или просто е краят на един цикъл и началото на нов, не зная. Но е реалност ", споделя той.

Проектът провокира интереса и на държавната администрация, чиито представители го засипват с въпроси на представянето на плана му. Администрацията, която е задължена да регистрира осъществяването на плановете и разноските към бюджета на Европейски Съюз, не крие любознанието си към новата платформа и най-много към опцията за противоположна връзка с подателите на сигналите, която наподобява е тясното място на държавната връзка с жителите.

 Огнян Георгиев бе измежду участниците в изборното студио на
© Юлия Лазарова

Огнян Георгиев бе измежду участниците в изборното студио на " Дневник " и " Капитал " през април.

Авторите на плана не желаят да се конкурират с страната - платформата е построена въз основата на държавната система ИСУН за следене на европейските средства, която Георгиев показва измежду положителните образци за добре изхарчени пари от Европейски Съюз. Данните за плановете и бенефициентите в eumoney.bg се вземат точно от ИСУН, само че Огнян и сътрудниците му са ги създали по-удобни за разкриване и несъмнено - с опция да се разясняват.

Критичните сигнали не са единствената цел на плана.Той предизвиква искащите да разясняват и планове, които харесват. Огнян Георгиев също има такива: " За едно нещо да сме на еднообразно мнение с Йорданка Фандъкова - метрото е добър образец за европроект. Добре управителен, добре плануван, с прилични резултати. Това е най-вече поради хората, които го управляват. Има доста дребни положителни планове по градовете, най-вече свързани с възстановяване на изискванията в учебни заведения и детски градини ". Но за разлика от ИСУН планът на Георгиев и АКФ подчертава върху двупосочната връзка: " Не разчитаме на моментно скимване - минаваш отнякъде и внезапно решаваш да споделиш. Хората, които желаят да кажат мнението си за даден план, ще намерят метод да го създадат и през мобилен уебсайт ". Затова към този момент създателите на плана не плануват да го развиват към апликация, въпреки че интензивно търсят финансране, с цел да разработят функцоналностите му.

Накъде гледа Огнян Георгиев в този момент? Към работата си и следствията си за потреблението на европейските фондове в България. Има ли вяра, че новият инструмент на Европейската комисия за върховенството на закона, предусещащ лишаване на средства при засягащи бюджета на Европейски Съюз съществени отклонения от законността, ще отрезви администрацията и получателите на парите:

" Личното ми мнение е, че няма безусловно нищо съдбовно в това да спрат европарите за прочут интервал от време, който да прочисти малко стопанската система (и политиката). Това " планово " мислене унищожава същинските дръзки нови хрумвания, тъй като те не пасват в рамката, заложена от бюрокрацията. А що се отнася до върховенството на закона, в случай че продължаваме да не се оправяме с това като страна, неналичието на европейски пари ще е последната ни грижа ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР