Официално срещата на президентите на Русия, Иран и Турция -

...
Официално срещата на президентите на Русия, Иран и Турция -
Коментари Харесай

Путин в Техеран: купува ли Русия дронове от Иран?

Официално срещата на президентите на Русия, Иран и Турция - Владимир Путин, Ебрахим Раиси и Реджеп Тайип Ердоган - е в границите на процеса от Астана за гарантиране на мира в Сирия. Но никоя от трите страни не се интересува от сирийския народ, счита Бенте Шелер от фондация " Хайнрих Бьол ". И за тримата водачи става въпрос за спешен мениджмънт.

Фактът, че Путин ще лети до Техеран, малко откакто Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия, е политическо обръщение към Запада, че той ще продължи да се пробва да се наложи в Близкия изток. Все отново режимът на Асад в Сирия зависи от поддръжката на Москва.

Русия купува дронове от Иран?

Междувременно Съединени американски щати предизвестиха, че Русия може да е поръчала ирански бойни дронове, които да употребява във войната против Украйна. Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Джо Байдън, разгласи, че Техеран има подготвеност да даде няколкостотин безпилотни летателни апарата. Освен това от средата на юли е допустимо съветски бойци да се образоват в Иран по какъв начин се употребяват дронове.

Репортаж, показващ десетки дронове, намиращи се в бункер под планината Загрос, беше излъчен по иранската държавна телевизия на 25 май тази година. В него главнокомандващият на армията Абдолрахим Мусави декларира, че въоръжените сили на Ислямската република имат най-ефективните дронове в района.

Репортерът цитира израелския министър на защитата Бени Ганц, който предизвестява, че иранските безпилотни самолети са разрушителни, колкото и балистични ракети. Мохамед Багери, генерал-майор от Революционната армия, твърди, че показаното е единствено част от ескадрилата безпилотни самолети, а подземен се съхранявали още доста ирански бойни дронове.

Москва отхвърля да купува дронове от Иран

Техеран отвърна надменно на предизвестията на Съединени американски щати: страната си сътрудничи с Русия още отпреди войната в Украйна и нови развития към този факт няма. Москва отхвърли да купува дронове от Иран. Но безпилотните самолети биха обезпечили стратегическо преимущество на Владимир Путин.

Махди Бахтиари, основен редактор на иранската осведомителна организация Тасним, близка до Революционната армия, съобщи пред ARD предходната година, че Иран е постигнал забележителен прогрес в създаването на безпилотни самолети. По думите му страната ги продава на Етиопия, Венецуела и Ирак.

Той напомни предизвестието на към този момент пенсионирания американски военачалник Кенет Маккензи. През есента на 2021 година Маккензи разяснява, че иранските безпилотни самолети са толкоз рискови, че Съединени американски щати, за пръв път след Корейската война, не разполагат с цялостно въздушно предимство. Твърди се, че иранците разполагат с безпилотен аероплан с обсег до 1000 километра, който може да придвижва оръжия с тегло над 200 кг.

Иран ще завоюва от договорка с Русия

Щетите, които иранските дронове могат да нанесат, бяха демонстрирани при нахлуване против инфраструктурата на държавната петролна компания " Сауди Арамко " в източната част на Саудитска Арабия в средата на септември 2019 година. Първоначално йеменските бунтовници хути бяха упрекнати, че са насочили към оборудванията безпилотни самолети и ракети. По-късно Вашингтон упрекна и Техеран. Иранското държавно управление отхвърли американските изказвания.

В деня след нападението цената на суровия нефт се увеличи с 20 %. Съединени американски щати оповестиха, че ще оборудват Саудитска Арабия със системата за противоракетна защита " Пейтриът ".

Иранската стратегия за безпилотни летателни самолети съставлява огромен проблем и за Израел. Правителството на страната постоянно оповестява за доставки на ирански технологии на Хизбула и Хамас, които Тел Авив преглежда като терористични организации. Израел упреква радикалната ислямска организация Хамас, която управлява линията Газа, че е употребила проектирани от Иран дронове камикадзе против израелски цивилни жители по време на спора от пролетта на 2021 година.

След като някогашният американски президент Доналд Тръмп отдръпна страната от така наречен нуклеарна договорка с Иран през 2018 година и наложи наказания на Ислямската република, Техеран се приближи по-близо до Москва. Преговорите сред Вашингтон и Техеран за реализиране на ново съглашение са в застой. И то макар интензивните опити за ходатайство от страна на Европейски Съюз и държавните управления на Германия и Франция. За подложения на мощен стопански напън Иран продажбата на безпилотни летателни апарати на Русия би била най-малкото преференциална.

Автор: Оливер Майер-Рют
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР