Официален представител на властите в източна Либия отрече твърденията, че

...
Официален представител на властите в източна Либия отрече твърденията, че
Коментари Харесай

Представител на властите в Либия отхвърли вината за наводнението

Официален представител на управляващите в източна Либия отхвърли изказванията, че на доста от починалите при опустошителните наводнения предишния уикенд е било казано да останат по домовете си . Отман Абдул Джалил, представител на основаното в Бенгази държавно управление, разяснява пред „ BBC “, че бойците са предизвестили хората в град Дерна да бягат . Той отхвърли изрично на хората да е казано да не се изтеглят, само че призна, че някои от тях може да са почувствали опасността за пресилена .

Междувременно екипи на „ BBC “ в Дерна споделят, че филантропичните чиновници към момента не са пристигнали в града. Журналисти са станали очевидци на бурна интензивност в центъра на обитаемото място, където е имало спасители, екипи с коли за спешна помощ и съдебномедицински екипи, работещи за идентифициране на мъртвите, само че е нямало доста признаци за огромни интернационалните организации за помощ.

Говорител на една организация изясни, че опитът им да се координират с управляващите в страната е „ призрачен сън “ . Ситуацията се усложнява още повече от обстоятелството, че наводненията са унищожили основна инфраструктура , като пътища и телекомуникационни системи.

Броят на починалите , които са доказани, варира от към 6000 до 11 000 души . Тъй като още доста хиляди към момента са в неопределеност , кметът на Дерна предизвести, че общият им брой може да доближи 20 000 . На „ BBC “ е било обявено, че телата на някои от жертвите са били изхвърлени на брега на повече от 100 километра от Дерна, откакто са били отнесени в морето.

Говорител на филантропичната организация на Организация на обединените нации /OCHA/ Йенс Лаерке съобщи пред „ BBC “, че към момента има оживели и трупове под руините и че ще мине известно време, преди да научат същинския брой на жертвите.

„ Опитваме се да не допуснем второ злополучие там. От решаващо значение е да предотвратим здравна рецесия, да осигурим заслон, чиста вода и храна “ , сподели той.

Повече от 1000 души до момента са били заровени в всеобщи гробове , написа в отчет на Организация на обединените нации. Световната здравна организация /СЗО/ изиска от служащите при бедствия да спрат тази процедура , защото прибързаното погребение в всеобщи гробове може да докара до дългогодишен душевен стрес за скърбящите членове на фамилията.

Припомняме, че хиляди хора починаха, когато два язовира бяха разрушени след бурята Даниел в неделя, отмивайки цели квартали в Средиземно море. Оцелелите са описали ужасяващото бягство и хора, пометени пред очите им .

Твърди се, че фрагментираната политическа обстановка в страната усложнява възобновяване на вредите. Либия е разграничена от две съперничещи си държавни управления – с подкрепяната от Организация на обединените нации администрация, основана в столицата Триполи, и съперничещата, подкрепяна от Египет, основана в Бенгази. Разпространява се изказванието, че двата срутили се язовира не са били добре поддържани и нарастват апелите за незабавно следствие по какъв начин наводнението е станало толкоз пагубно. Има и спорни отчети дали – и по кое време – на хората е било казано да изоставен домовете си. Местни поданици споделят, че са получили смесени послания от двете съперничещи си държавни управления дали да останат или да изоставен.

Гума Ел-Гамати , либийски учен и началник на партията Taghyeer, съобщи, че хората в зоната на наводнението е трябвало да бъдат евакуирани , само че „ в противен случай – казано им било да останат на място, в домовете си и да не излизат “.

Същевременно кметът на Дерна разгласи пред арабския новинарски канал Al-Hadath, че той „ персонално е наредил евакуацията на града 3 или 4 дни преди бедствието “ . „ BBC “ не съумя да ревизира изказванията му.

Има също изказвания, че публични лица са се обърнали към либийската телевизия в неделя вечерта и са наредили на хората да останат по домовете си поради неприятното време. Но същият чиновник, Осман Абдул Джалил, отхвърли това.

Твърде рано е да се припише сигурно силата на тази стихия на покачващите се световни температури . Смята се обаче, че изменението на климата усилва честотата на най-силните стихии в света. Проф. Лиз Стивънс , специалист по климатичните опасности и устойчивостта в университета в Рединг в Обединеното кралство, сподели, че учените са уверени, че климатичните промени зареждат супер преваляванията, свързани с такива стихии. Вчера служителят на Организация на обединените нации Мартин Грифитс сподели, че бедствието е „ огромно увещание “ за изменението на климата и предизвикването, което съставлява.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР