Офисите на Джей Пи Моргън Чейз във Франкфурт са били

...
Офисите на Джей Пи Моргън Чейз във Франкфурт са били
Коментари Харесай

Кьолнските магистрати нахлуха и в сградата на Джей Пи Моргън

Офисите на " Джей Пи Моргън Чейз " във Франкфурт са били обискирани от следователи от Кьолн като част от широкообхватното следствие на будещия съществени несъгласия и подозрения скандал Cum-Ex, източил милиарди евро от данъкоплатците. 

Американската банка е удостоверила в публично изказване, че е била посетена от публични представители на немските управляващи и е уверила, че продължава " да сътрудничи на оторизираните органи по настоящото разследване ".

Говорител на прокуратурата в Кьолн е коментирал на 31 август, че предходния ден е почнало претършуване на пространствата на " неидентифицирана " банка и на домовете на четири обвинени лица, както и на одиторска компания, която преди този момент не е била измежду обвинените. В акцията са взели участие над 50 души от органите на реда. 

Въпреки че абсурдът Cum-Ex датира отпреди повече от 10 години, той към момента мъти водата на финансовия отрасъл, в това число на някои от най-големите компании от Уолстрийт. Прокурорите от Кьолн проверяват към 1500 души и ускоряват натиска върху интернационалните банки. Те към този момент обискираха офисите на " Барклейз " във Франкфурт през март няколко дни откакто сходни инспекции бяха направени и в постройката на " Мерил Линч ". Помещенията на " Моргън Стенли " бяха обискирани през май. 

Cum-Ex е комерсиална тактика, източила минимум 10 милиарда евро държавни пари. Кръстена на латинския термин за " със-без " (бел. ред. - или на диалект " тука има-тука нема " ), страните по покупко-продажбите са се възползвали от малки врати в немското законодателство, позволяващи на няколко вложители да изискат да им бъдат върнати импортирани налози по дивиденти, които са били платени единствено един път. Берлин анулира тази порочна процедура през 2012-а.

Близо 100 банки (германски и международни) са обект на разследване от немските власти във връзка със покупко-продажбите Cum-Ex, осъществени в интервала сред 2001-а и 2011-а за лична сметка или от името на трети страни. При тях банки и брокери на скъпи бумаги са правили бърза търговия с акции, които купували с (cum) дивиденти, дължими на датата на интервенцията или малко преди нея, и изпращали след нея към този момент без (ex) дивиденти. Целта била да се скрие самоличността на действителния притежател и да се разреши и на двете страни да претендират да им се върнат налозите върху финансовите облаги от едни и същи скъпи бумаги, които, съгласно немското законодателство, се заплащат еднократно.

Скандалът излиза на ярко през 2016-а, а в процеса на разплитането му се открива, че най-малко още 10 европейски страни освен Германия са били наранени от лъжливите практики. След изследването на повече от  180 хиляди страници конфиденциални файлове, предоставени на 19 медии от 11 страни, измежду които " Ройтерс ", " А Ер Де " и " Ди цайт ",  вредите,  нанесени на  държавните им хазни са били в размер на общо 55.2 милиарда евро. Най-тежко е потърпевша Германия, само че съществено наранени са били данъчните приходи и на Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

В общи черти схемата работи по следния метод: банка се съгласява да продаде фирмени акции, примерно на пенсионен фонд, преди да са платени дивидентите по тях и да ги достави след заплащането. В този случай и двете страни по договорката могат да претендират за данъчни отстъпки. В някои случаи банките продавали акции, които не имали, със съглашение да ги купят по-късно (т. нар. " къси продажби " ). Тези книжата бързо се разменяли в особено основан профсъюз от банки, вложители и хеджингови фондове, с цел да се сътвори усещането за голям брой притежатели, а  облагите от транзакциите по-късно се поделяли. Следователите ревизират и покупко-продажби Cum-Ex, които включват кратковременен трансфер, заем или акции, дължими от задгранична компания или вложител на локална немска банка, която след това внася молба да й бъде върнат налога върху дивидента, което не би било допустимо за задграничните играчи. Властите проверяват и ролята на разнообразни счетоводни компании и правни адвокатски фирми, взели участие в създаването на употребяваните данъчни модели.

Повече от явно е, че  транзакциите Cum-Ex изискват точно съдействие от страна на целия бранш: покупател, който заплаща налози в Германия; продавачи " на късо ", които вземат назаем акции от пенсионни или капиталови фондове; както и дилъри на капиталови банки и брокери - медиатори по покупко-продажбите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР