Оферти за брак по сметка са завалели към нероденото политическо

...
Оферти за брак по сметка са завалели към нероденото политическо
Коментари Харесай

Партии наддават за брак по сметка с харвардите

Оферти за брак по сметка са завалели към нероденото политическо отроче на Кирил Петков и Асен Василев още преди да сдадат министерските кресла в служебния кабинет, което стана факт през вчерашния ден. Движението на двамата харвардски ученици разгласи своя старт към изборите на 14 ноември, само че се нуждае от партия притежател, тъй като няма задоволително време да записват своя. Така те ще се опитат да повторят приключилия с триумф номер на някогашния цар и министър председател Симеон Сакскобургготски от 2001 година, който си взе за мандатоносител две партии джуджета.

" Днес споделям ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот, и ще бъдем участници в идващите избори ", разгласи Кирил Петков при сдаването на властта в служебния кабинет. Той призна, че тандемът му с Асен Василев е трябвало да бъде допълнен от просветния министър проф. Николай Денков, само че той е избрал да остане на поста си, с цел да довърши това, което е почнал в образованието.

" Ще ни трябват два-три дни да помислим с какъв вид да участваме на изборите ", призна Асен Василев.

Според осведомени двамата с Петков договарят с няколко дребни партии, които да се записват като коалиция с тяхното име. По неофициална информация измежду тях са учредената от някогашния народен представител от ДБГ Настимир Ананиев партия " Волт ", друга е групировката на някогашния министър на защитата Николай Цонев " Нова опция ", а трети вид е МИР на някогашния член на Българска социалистическа партия и на " Движение 21 " Симеон Славчев.

„ Трябва да са луди да потърсят изброените три партии.

Имат потребност от такава, която не е свързвана с нито едно известно политическо лице

Изборът е голям “, разясниха пред " Марица " осведомени за политическите маневри. „ Повечето партии си пускат сами слуха, че са търсени от двамата, само че вярното е, че по този начин желаят да бъдат потърсени “, показа нашият източник.



Настимир Ананиев е измежду обсъжданите разновидности за мандатоносител

Вече цели структури на някогашните парламентарни сили се оглеждат в плана на двамата министри. Той е извънредно непосредствен до симпатизантите на " Демократична България ", само че е харесан и от леви почитатели на президента Радев, което изправя на нокти управлението на Българска социалистическа партия отпред с Корнелия Нинова.

Най-изненадващо и фактор, участващ в партийното строителство на „ ИТН “, показа пред „ Марица “, че в партията на Слави изобщо не са обезпокоени от плана на харвардите. И даже им симпатизират, на инат на изявленията на някои от водачите на Има Такъв Народ.



Бившият боен министър Николай Цонев е подготвен да стане съдружник на тандема от Харвард

Бъдещото придвижване на ексминистрите, което съгласно изявления ще се споделя " Промяната продължава ", получи и първи сериозен удар. Той пристигна от Емил Георгиев - ръководител на " Екогласност ", която е част от коалиция " Българска социалистическа партия за България ". В сряда той описа пред Българска национална телевизия, че е бил издирван от техни представители и е

имал среща с Петков, с цел да бъде увещаван да зареже алената коалиция.

" Казаха, че разчитат на нас, тъй като сме съвременна партия. Но слагат изискване - те да управляват напълно активността на " Екогласност ", като финансират присъединяване в изборите. И аз споделих, че диалогът завършва ", сподели Георгиев, който упрекна някогашните министри в скрит план против Корнелия Нинова.

Според версията на Емил Георгиев, че по време на диалозите му било казано, че зад новата политическа самодейност стоят хора от " Дондуков " 2, само че не и самият президент.

Петков и Василев през вчерашния ден побързаха да заявяват, че Румен Радев не им дърпа конците.

" Ние доста поддържаме президента - на база на правила, негови визии, работата ни в служебното държавно управление, само че това по никакъв метод няма да бъде негова партия ", увери Кирил Петков. Той изясни, че отказал поканата да остане в служебния кабинет с претекста, че мандатът му е прекомерно къс.

" Няма да влезем във разновидности, където някой различен ще подрежда или проповядва техните остарели способи в нещо ново. Сега обаче алтернативата е, че не можем да записваме нова партия, и по тази причина оглеждаме всички разновидности, където единствените хора, които ще имат свободата да работят, са част от нашия екип. За страдание на доста от участниците в политическия живот, няма да се съобразяваме с техните визии. За всички изискването е едно - ние знаем какво би трябвало да се направи, имаме визията, доказахме се за 4 месеца, повярвайте ни ", изясни Кирил Петков.

Бившият министър на стопанската система уточни, че хората, с които ще работят, ще са със същия профил като техния -

" високо равнище на честност, кариера и сполучливо съществуване отвън политиката ".

Част от досегашния му екип в Министерството на стопанската система също ще взе участие в политическия му план.

Засега най-големи криле на двамата партийни строители дават социолозите. Проучването на " Маркет линкс " от края на август мери 42% утвърждение за Кирил Петков и 31% за Асен Василев. По-високи оценки измежду всички водещи политици получават само министър председателят Стефан Янев (52%) и президентът Радев (59%).



С дясна политика ще гонят леви цели, мълчат за парите

Тандемът Кирил Петков и Асен Василев няма да робуват на клишетата за лява или дясна партия при дебюта си на политическата сцена.

" Ние доста имаме вяра в десни принадлежности, които да реализират леви цели. Това значи невдигане на налози, привличане на вложения, освобождение на бизнеса от корупция, което за мен е най-важното нещо, с цел да се реализиран по-високи приходи на пенсионерите, по-добро опазване на здравето, по-добро обучение. Не можем да кажем, че сме десни по никакъв метод, тъй като чистото дясно споделя: бизнесът си е бизнес, не би трябвало да има правителство; чистото ляво споделя: единствено систематизиране. Ние просто имаме вяра, че с десни способи могат да се създадат леви цели ", изясни Кирил Петков идейната ориентировка на новия план.

Кирил Петков съобщи, че финансирането на политическия им план ще бъде ясно и транспарантно. Той прикани да не се има вяра на хора, които се показват като свързани с тях и желаят пари за новата групировка.

" Ако някой е приказвал с вас, без да е обвързван с нас, в случай че ви желае пари или каквото и да е, не му вярвайте. Започнали са всевъзможни клюки, всевъзможни мисионери приказват напред-назад. Докато не обявим крайния формат, на всички, които се пробват да ни съставляват, не им вярвайте. Ние с Асен Василев досега сме единствените, които мислим по въпроса ", сподели още Петков.



Съветникът от " Дондуков " 2 Александър Маринов: Не са пратени от президента с задача за изборите

Става дума за свободно решение на двама свободни индивиди - те не са пратени от Радев да вършат партия, сподели политологът и ръководител на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов във връзка на решението на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев да влязат в политиката и да вземат участие в идните парламентарни избори.

" Надявам се, че обществото ще завоюва. Българската обществено-политическа система има потребност от съществено ободряване, от нови субекти, нови партии, нови лица и нов метод на правене на политика. Ако този план успее и се утвърди, аз съм оптимист, че обществото ще има по-добър избор ", сподели Маринов във връзка на новата групировка.

Има голям сегмент от хора, които се усещат отчуждени и непредставени в политиката, заключи той.

Според него се преекспонира съзнателно вероятността новата политическа мощ да цепи електората на настоящите партии, тъй като те дотолкоз са се свили, че са останали техните ядра.

По думите му, България е навлязла в полоса, в интервал на систематична политическа неустойчивост, която може да продължи много време. Политическото пространство е раздробено, а опциите за връзка - слаби.

" Трудно можем да бъдем огромни оптимисти за това какво ще се случи след 3 месеца ", сподели още Маринов пред БНР.

Той разяснява и идните президентски избори. Според Маринов към този момент не се вижда мощен конкурент на Радев. По негово мнение актуалният държавен глава може да завоюва и без поддръжката на Движение за права и свободи, които са другият му оповестил се съперник, с изключение на ГЕРБ.

" Ако на първия тур гласоподават над 50% от гласоподавателите, президентът Радев ще бъде определен на първи тур ", разяснява Маринов.



Симеон Славчев, водач на партия МИР: С наслада бихме ги приели, те са почтени и почтени

- Г-н Славчев, издирван ли сте от Асен Василев и Кирил Петков да „ дадете “ партията си като притежател на техния план?

- Не, до този миг не сме разговаряли. Казвам ви го едно към едно.

- Как гледате на техния план?

- Двамата потвърдиха за тези два-три месеца като министри, че са извънредно почтени и почтени хора. България има потребност от нови лица като тях и това е политиката на партията ни от две години насам.

- Значи бихте взели участие дружно на избори?

- Ще се веселя да сме дружно, в случай че ни потърсят. Засега това не е направено. Готови сме на диалози.



Любомир Стефанов, политолог: Две птички пролет не вършат

Една птичка пролет не прави, за две също се колебая. Септември няма да бъде май. Двама души не са партия и лицата към тях ще са показателни за това изобщо има ли посока и с какви хрумвания ще бъде напълнена тази конструкция вероятно. Това мнение изрази политологът и учител в Нов български университет Любомир Стефанов за предстоящото оповестяване на новата политическа групировка на служебните министри Петков и Василев.

" Надявам се въпросните двама господа да създадат партия, а не политически план. Едното е инженерингово осъществяване в жанр обслужване на персонални ползи, а другото е с обществено-социално значение с дълготрайна визия и политика ", разяснява Стефанов пред БНР. Политологът означи, че президентът Румен Радев би трябвало да е научил уроците на Георги Първанов и неговия план АБВ, сътворен през втория му мандат.

" Въпрос на време е да забележим дали двамата господа ще сътворят нещо, което той ще припознае като отроче и ще тръгне да прелива престиж към него ", уверен е Стефанов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР