Очите на котката са също толкова деликатна зона от тялото,

...
Очите на котката са също толкова деликатна зона от тялото,
Коментари Харесай

Грижа за очите на котката

Очите на котката са също толкоз деликатна зона от тялото, какъв брой и човешките. И котето може да страда от същите очни заболявания, каквито се получават при индивида. Затова е належащо да се поставя систематична грижа за очите на котката. В какво се състоят те?

Редовна грижа за очите на котката

Стопанинът би трябвало постоянно да преглежда очите на котката си за съществуване на възможни признаци за очни болести при котките. Здравото котешко око е чисто и блестящо, а пространството зад ириса е бяло. Зениците на котката са идентични като величина.

В пространството сред очната ябълка и клепача се вижда малко течност, тя е обикновено положение, служещо за лесното плъзгане на клепача и извършва и защитна роля. Вътрешността на здравия клепач при котето е розова на цвят.

Самото коте не демонстрира никакви признаци за проблеми с очите. При това състояние единствената грижа за очите си остава единствено постоянното разчистване на коричките, които се събират в ъгълчето на котешкото око. Това се прави с чиста марля, навлажнена със сребърна вода за стерилизация.

Окото се почиства като се избърсва леко без напън, с цел да се в профил коричката. Това разчистване може да се извърши и с охладена преварена вода. Другата грижа, която е обвързване на стопанина, е да се води котето постоянно на прегледи при ветеринар, където да се преглеждат котешките очите.

Признаци за очни болести при котките

 Преглеждайте очите на котката за проблеми

Котката има очно заболяване или различен проблем с очите, в случай че се виждат следните признаци:

• Наблюдава се сълзене на котешките очи;

• Вътрешната страна на клепача е трансформирала цвета си в алено или бяло;

• Коричките в ъглите на котешките очи са прекомерно твърди;

• Козината на котката демонстрира следи от сълзене;

• Едното или двете очи на котето са затворени;

• Очите са помътнели или са трансформирали цвета си;

• Вижда се трети клепач.

В държанието на котката също настъпват промени. То може да трие очичките си или непрекъснато поставя лапите си пред тях. Това значи, че го тревожи нещо, обвързвано с очите.

Очни болести при котките

 Грижата за очите на котката включва посещаване на ветеринар.

Конюнктивит - това котешко заболяване е от най-често срещаните както при хората, по този начин и при котките. Тогава очите се подуват и зачервяват, може да изтича секрет. Причините за конюнктивит при котките са поради попадане на непознато тяло в окото, или вследствие на заразно заболяване. Лекува се относително бързо, само че е наложително визитата при ветеринар.

Кератит - това очно заболяване съставлява инфектиране на роговицата на окото. При това инфектиране очните роговици се зачервяват и сълзят.

Катаракта - както при индивида, по този начин и при котката може да се следи катаракта на окото. При това заболяване очната леща помътнява, окото наподобява като опушено или бяло на цвят. Такова заболяване е признак на вероятен диабет при котката.

Глаукома - също както при хората, това заболяване се характеризира с повишение на очното налягане. В резултат роговицата става тъмна на цвят, а окото по-голямо. Изисква се незабавна интервенция на доктор, с цел да се предотврати ослепяване.

Болна ретина - такава опция се появява при дегенеративни промени и също изисква лекуване, тъй като основава заплаха от отчасти или цялостно ослепяване.

Изтичане на сълзи - при запушен слъзен канал, от окото текат сълзи. Необходимо е ветеринар да лекува казуса.

Лечение на очните заболявания при котките

Най-често лекуване на очните заболявания при котките се прави с капки и мехлеми. Важно е стопанинът да не подхваща самолекуване, а да остави тази грижа на доктор. Сериозните положения постановат и очни интервенции, както при хората.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР