Очевидно Кирил Петков е подписал документ с невярно съдържание и

...
Очевидно Кирил Петков е подписал документ с невярно съдържание и
Коментари Харесай

Проф. Киров обясни процедурата по снемането на имунитета на Кирил Петков още сега

Очевидно Кирил Петков е подписал документ с погрешно наличие и е нарушил закона. Той е освободен от канадско поданство едвам на 20 август, а е назначен за министър на 12 май. Това съобщи в "Денят онлайн с Наделина Анева " по Нова нюз проф. Пламен Киров, учител по конституционно право в СУ и някогашен парламентарен арбитър.

Той разяснява, че с цел да бъде премахнат като канадски жител в регистрите, Петков е трябвало да го съобщи пред Групово дело ГРАО, само че не го е направил.

На въпрос дали Кирил Петков ще бъде първият народен представител, чийто имунитет ще бъде пожелан, професорът сподели, че всичко зависи от основния прокурор.

"Имунитетът може да бъде желан при събиране на нужните данни. Кирил Петков към този момент е регистриран като претендент за народен представител, неговият имунитет е приравнен до депутатския. ЦИК може да го снеме по искане на Прокуратурата. След като бъде свикано новото Народно събрание, в случай, че Кирил Петков е определен за депутат, Прокуратурата може да изиска снемане. Той може да се откаже и самичък от имунитета си ", показа проф. Киров.

По думите му юридическият екип на Радев не е прав и делото на Петков към момента има своя предмет.

"Указът на Радев за назначение на Кирил Петков за министър на стопанската система ще стане недействителен от момента, в който е подписан, в случай че Конституционен съд се произнесе, че е неконституционносъобразен. Следователно Петков в никакъв случай не е бил министър, не би могъл да реализира пълномощията си – да издава правилници, наредби, указания и заповеди. Такова решение обаче няма да повлияе непосредствено на актовете, които е подписал. Стои отворен въпроса за атакуването на актовете пред Върховен административен съд ", съобщи експертът по конституционно право.

Според него е имало едно предоверяване, никой не е подозирал, че министър ще сбърка в преценката си при сключване на декларация за назначение.

"Решенията на съда работят от момента, в който актът е разгласен за противоконституционен. Остава да виси въпросът какво става с актовете, издадени от Петков от издаването на президентския декрет до 16-ти септември когато на това държавно управление му беше преустановен мандата ", изясни проф. Киров.

По проблема с жалбата на Вътрешна македонска революционна организация против претендента за вицепрезидент на Лозан Панов Мария Касимова - Моасе, в която се твърди, че не е живяла в България през последните 5 години, проф. Киров разяснява, че е мъчно е да се потвърди какъв брой време тъкмо за всяка една от последните 5 години лицето е обитавало в България. А Вътрешна македонска революционна организация стрелят в храста, разчитайки, че там ще има заек.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР