Очевидно бившият министър на здравеопазването професор Асена Сербезова е участвала

...
Очевидно бившият министър на здравеопазването професор Асена Сербезова е участвала
Коментари Харесай

Здравният министър: Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран

Очевидно някогашният министър на опазването на здравето професор Асена Сербезова е взела участие в играта с реекспорта, разяснява наследникът на поста й професор Христо Хинков в ефира на „ bTV “. По думите му тя е направила смяна на формулата на този реекспорт от 100 на 65% . И добави, че тя е споделила, че това е било съобразено със закона , в който пишело, че формулата е 65% още от 2017 година.

Според сегашния здравен министър разумното държание на министър в постоянен кабинет с настоящо Народно заседание е да трансформира закона , а не формулата в СЕСПА. Проф. Хинков означи, че законът е бил писан по времето на ГЕРБ и счита, че публичният интерес е нарушен .

„ Думата фармамафия или мафия е много описателна. За да се употребява тази дума би трябвало да се намерения за какво се постанова да се употребява такова разбиране. Ако изчезне едно лекарство, което е доста значимо за хронично заболяване, за избран интервал от време, това трансформира лекуването. Това в рисковия му вид може да се назова ликвидиране от разстояние, тъй като изгубването му по някакви аргументи, в това число по нерегламентиран ред е закононарушение “ , разяснява проф. Хинков.

От отчет на Държавна организация „ Национална сигурност “ /ДАНС/ за случая не стават ясни всички аргументи за какво изчезват медикаменти , те сложни и не са свързани само с реекспорта, разяснява още министърът.

Други аргументи за неналичието на лекарства могат да са свързани с цената и с комерсиалния интерес , счита още проф. Хинков. По думите му страната ни е дребен пазар и не можем да притеглим огромните компании с тези ниски цени, които потискаме.

„ Не съм обмислял оставката си. Много погрешно съм свестен. За мен освобождението на моят заместител бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си “, сподели той.

Причина за тълкуването на думите му беше решението на премиера да уволни заместник-министър Бойко Пенков . По този мотив проф. Хинков добави: „ Имам свободата да посоча един-двама заместник-министри, а останалите били прерогатив на премиера. Проф. Илко Гетов е назначен още в самото начало при образуването на екипа. Аз работя добре с него и той би трябвало да поеме една огромна част от отговорите за реекспорта на медикаменти и дефицита на лекарства. Един човек, който аз заварих беше основният секретар и аз го освободих, тъй като не бях удовлетворен от работата му – безредна и неорганизирана. “

Имам доверие на министър-председателя, а той ми е казвал, че има доверие в мен. Лоялен съм към този кабинет и имам вяра в неговите решения , заключи здравният министър.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР