Очакват ни почти пролетни температури в началото на месеца, но

...
Очакват ни почти пролетни температури в началото на месеца, но
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Пролетни температури в началото на февруари, но след 10-ти - всичко се променя

Очакват ни съвсем пролетни температури при започване на месеца, само че след 10 февруари, идва и корена смяна. 

Запазват се прогнозите за зима към началото на второто десетдневие на февруари, като повода съгласно метеоролозите на Meteo Balkans e предстоящото ново стратосферното стопляне. Очакваме и по-сериозно полярно навлизане и вероятен циклогенез над Средиземно море. Според първичните прогнози се предвиждат превалявания от сняг над Балканите. След изтеглянето на циклона и разширението на АЦ от северозапад, преваляванията още веднъж ще се усилят, като една от аргументите са, че при разширяващ се антициклон се генерират възходящи придвижвания в приземните пластове, което ще усили преваляванията, оповестяват от Meteo Balkans. 

Валежите ще се засилят от антициклона. 

След прекъсването на преваляванията ни чака интервал и на по-ниски температури. 

Глобалните модели, предвиждат, че този път епицентъра на предстоящата снежна конюнктура ще са западните и северозападни региони. Очакваната снежна завивка, ще надмине 20 см, само че дано да не бързаме със заключенията! 

Облачността ще се задържи раздрана, а мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се чакат захлаждане, като в средата на десетдневието температурите ще под нормата. Ще има условия и за снеговалежи, ще бъде и  студено. Очакваните температури ще с 5-9 градуса под климатичната норма. Очакваните минимални температури ще са сред минус 15 до минус 5°С, а оптималните - към 1-2°С.

Към края на второто десетдневие и при започване на третото времето още веднъж ще се скапе. Очакваме прекосяването и на леден атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.

От последните разбори на световните метеорологични модели предвиждат, че се чака навлизане на по-сериозна арктична маса от Източна и Северна Европа към централната част на континента. Застудяването ще  окаже въздействие и на времето на Балканите. 

Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа в този интервал основава условия за пораждане на средиземноморски циклони, оказващи въздействие на времето над Балканите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР