Всяка епоха има някой, който променя спорта и той беше

...
Всяка епоха има някой, който променя спорта и той беше
Коментари Харесай

30 години от смъртта на Айртон Сена: Краят на една епоха във Формула 1

" Всяка ера има някой, който трансформира спорта и той беше един от тези хора ".

Това са думите на Деймън Хил, когато си спомня Айртон Сена, харизматичният и емблематичен бразилски водач, чийто гений зад кормилото на спортна кола подсигурява, че личността му надвишава спорта, в който е основал името си. 

На 1 май 2024 година се навършват 30 години от гибелта на трикратния международен първенец в Гран При на Сан Марино. " Имола 1994 " беше тъмен и смъртоносен уикенд за Формула 1.

Изминаха тридесет години, само че Сена и историята на кариерата му остават толкоз вдъхновяващи и просветляващи, колкото в миналото са били . И по този начин, какво толкоз имаше в този брилянтен спортен водач от Сао Пауло, който по този начин плени света? 

Неговата опустошителна гибел на Гран При на Сан Марино през 1994 година, ограби спорта от още славни години на въздействието на Сена, на и отвън пистата. Трябва единствено да погледнете непосредствените последствия от неговата съдбовна злополука в Имола, с цел да станете очевидци на прочувствената власт, която имаше върху страната и света. Три дни народен печал, 3 милиона души по улиците на Сао Пауло в деня на погребението му, великият тим на Бразилия от Световното състезание през 1994 година посвети успеха си на Сена.

По-важното е, че наредбите за сигурност, въведени във F1 работят, а институтът " Айртон Сена ", основан малко след гибелта му, също оказва помощ на млади бразилци в беднотия. Това е някакво завещание.

Наследство, което 30 години по-късно към момента отеква

Днес се навършват три десетилетия от смъртоносната злополука на Сена на ъгъла Тамбурело в Имола. Ден по-рано Роланд Раценбергер умря в квалификацията. Двата дни бяха оповестени за най-мрачния уикенд на F1. 

Във въздуха витае предусещане за нещо ужасно

Всички свързват това със гибелта на Ратценбергер. Преди старта Сена подава ръка на Прост, който по-късно ще каже: " Забелязах нещо извънредно в Айртон, гледаше доста необичайно ". Сена вижда гибелта в огледалата за назад виждане. Бразилецът не желае да започва, само че е лоялен на тима си и сяда в болида. Поръчва да му донесат в кокпита австрийското знаме, с цел да го развее в памет на Ратценбергер, ако победи. Старт! Сена повежда пред Шумахер. На трета редица не съумява да потегли Юха Ярви Лехто (Бенетон) и Педро Лами (Лотус) се врязва в него. От лотуса на Лами се откъсва колело. То излетява в тълпата, удря служител на реда и трима фенове, един от които изпада в кома. Парчета от болидите се разпръсват по пистата, само че надпреварата не е спряно. Излиза кола за сигурност, която води колоната няколко обиколки, до момента в който изчистят отломките. После надпреварата е възобновено. Води Сена, пред Шумахер и Бергер. На седмата обиколка при влизането в бързия завой " Тамбурело " болидът на Сена Уилямс Рено с №2 без забележима причина напуща пистата и се насочва непосредствено към огражденията. Последното нещо, което Айртон вижда пред себе си, е бетонната стена, преди да се удари в нея с над 250 км/час, пишат биографи.

" Хората бяха очаровани от него "

Деймън Хил, който беше съотборник на Сена през оня предопределен уикенд в Имола, дава визия от първа ръка за бразилеца. 

" Всяка ера има някой, който трансформира спорта и мисля, че той беше един от тези хора. Той промени спорта, той промени метода. Той беше доста по-агресивен и доста по-отдаден, до точката на съвсем полуда, само че той имаше такава религия в себе си и мисля, че това въодушеви хората - мисля, че бяха очаровани от него.

" Мисля, че той беше и малко потрес за системата, когато дойде във Формула 1, тъй като беше дръзновен. Мисля, че по тази причина всички желаеха да го имат в тима си, тъй като знаеха, че това е индивидът, който ще даде всичко от себе си, трябваше да извади и последната мощност от тази кола ".

" Понякога отиваше твърде надалеч – само че почитателите го обичаха и той беше голям, голям знак на вяра и триумф за бразилците и хората по света ", казва Деймън Хил пред Sky Sports.

" Той имаше лъчение на уникалност в себе си и също по този начин не се майтапеше, беше доста сериозен човек. Той не беше тук, с цел да се забавлява, той явно беше тук, с цел да си гледа работата. Така че той беше много плашещ от тази позиция. Но каквото и отношение да имаше отвън пистата, това беше подкрепено от резултатите му на пистата ".

Ратценбергер и Сена ще бъдат почетени в Имола

Въпреки че 30-ата годишнина от гибелта им се пада в седмицата на Гран При на Маями, следва да бъде отдадена трогателна респект на двамата водачи в Имола.

Община Имола е хазаин дневно за възпоменание, като почитателите на F1 са поканени да участват гратис. Честванията на живота на водачите ще включват разходка по пистата, моменти на безмълвие и шерване на фрагменти от филми и книги, основани за тях.

Денят е част от тримесечно честване на наследството на Сена, изложбата в музея Сан Доменико бе открита на 21 март.

Коментирайки проектите за честване на наследството на Сена, които започнаха през март, президентът на F1 Стефано Доменикали сподели: " Преживяхме сложни моменти, само че би трябвало да се опитаме да си спомним нещата, които ни карат да гледаме в бъдещето. Знаем, че доста неща са се трансформирали в спорта след тази трагична обстановка. "

Допълнителна респект ще бъде отдадена, когато Формула 1 се завърне в Имола след две седмици за Гран При на Емилия-Романя 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР