Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на

...
Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на
Коментари Харесай

Радев за детската болница: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Вчера служебното държавно управление изненадващо взе решение да утвърди основаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес.

Това се показва в позиция на президента Румен Радев.

В позицията си Радев показва, че по време на служебните държавни управления, за които е носил отговорност като президент, са били отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето.

Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването. За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода.

С конституционните промени политическите партии и Народното събрание сложиха служебните държавни управления под собствен надзор, само че няма никакви признаци да го извършват. Институциите са длъжни да регистрират недъзите на публичните системи и да ги поправят, а не да ги легитимират и задълбочават със личните си решения. Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР