Очаквано сделките с акции на публичните дружества през август бяха

...
Очаквано сделките с акции на публичните дружества през август бяха
Коментари Харесай

Банковите акции дават знак за съживяване

Очаквано покупко-продажбите с акции на обществените сдружения през август бяха малко. Но наред с отпускарските настроения през този месец на годината и националната статистика регистрира утежняване на бизнес климата. Общият му индикатор понижава с 3.1 пункта по отношение на равнището си от юли, като намаляване е записано във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

През август нормално се разгласяват счетоводните доклади за първото полугодие. И положителните финансови резултати на огромните обществени компании постоянно изпращаха показателите нагоре. Този път обаче това не се случи. Слабият интерес засегна цените на акциите на множеството компании, регистрирани за търговия на "Българска фондова борса " АД. Така че притежаването на дялови бумаги донесе на вложителите повече терзания, в сравнение с наслада.

Понижението на показателите отрази напълно тъкмо преобладаващите мечи настроения на фондовия пазар. След като през юли главният бенчмарк на "БФБ-София " - SOFIX, "отслабна " с 1.21%, през идващия месец измерителят на "сините чипове " загуби още 2.28% от цената си до 567.45 пункта. Това е най-голямата му загуба на месечна база за тази година. Само че нямаше по какъв начин да е по-различно откакто единствено три от включените в SOFIX 15 най-ликвидни компании бяха измежду печелившите. Останалите излъчвания донесоха загуба на вложителите. Така SOFIX, приключи на 12-то място от общо 19 обсъждани пазари в района на Централна и Източна Европа.

Числата от статистиката демонстрират, че и останалите три показателя на "БФБ-София " - BG TR30, BGBX 40 и BGREIT, са се намалили. На този декор обществените банки бяха измежду желаните позиции за търговия и тя донесе доста позитивни трепети за някои, демонстрира изследване на "БАНКЕРЪ ". Особено удовлетворени бяха акционерите в "Централна кооперативна банка " и "Първа капиталова банка " най-много поради скока в цените на притежаваните от тях бумаги. И до момента в който те се радваха на повишаващите се котировки и пресмятаха облагите си, други търсеха благоприятни условия за продажба или пък следиха събитията в профил.

Акциите на "Българо-американска кредитна банка " и на "Тексимбанк " се препъваха през множеството борсови дни на август в нежеланието на пазарните играчи да търгуват с тях.

В последна сметка в двадесет и двете августовски сесии вложителите в банкови бумаги изтъргуваха общо 247 443 броя или с 10.23% повече по отношение на юли.



Акциите на

"Централна кооперативна банка "

продължиха похода си нагоре по ценовата стълбица. Добавянето на стойност подвигна цените им над тези от предходния месец.

Очакванията на вложителите бяха възнаградени още във втората борсова сесия откакто котировките скочиха до 1.7381 лева за брой - най-високата цена, плащана за книжата на ЦКБ от февруари насам. (През юли пазарните участници плащаха за тях най-вече по 1.6499 лева). В идващите дни последва промяна надолу, а натискът от разпродажби смъкна цената. Акциите на кредитната институция продължиха да губят от цената си до края на месеца, като дори минаха и през най-ниската си августовска котировка - 1.5468 лева Добрата вест за вложителите е, че това въпреки всичко е най-високото дъно през 2019-а.

Плахите опити за напредък не дадоха резултат, само че бяха съпроводени със обилни размери изтъргувани бумаги, които донесоха положителни облаги за някои от борсовите играчи. Тази интензивност подреди книжата на ЦКБ измежду най-ликвидните позиции на "БФБ-София ". През август брокерите помогнаха за прехвърлянето на 187 752 броя при 119 408 през юли.

Отстъплението при тези акции в последните дни на осмия месец стана причина да изгубят шест стотинки от цената си спрямо края на юли. Това пък дръпна надолу пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт ". Така съгласно вложителите оценката й падна до 202.5 млн. лева, само че пък за втори следващ месец остава над границата от двеста милиона.

Биковете се развихриха при книжата на

"Първа капиталова банка "

Това е и повода за продължаващото покачване на цените им. И най-важното - през август те се задържаха над основните за тях три лв. за един брой. Което надлежно оказа помощ техните две крайни котировки да доближат нови равновесни равнища, освен това над регистрираните за юли.

Все отново търговията стартира при 3.20 лева за дял, което си остана най-ниската цена за осмия месец. Следващите дни обаче демонстрираха, че сметките на вложителите са били правилни и че в книжата на Първа капиталова банка (ПИБ) има още "хляб ". Наддаването за тях тласкаше нагоре котировките и те решително прескочиха прага от 3.20 лв..

Акциите на ПИБ продължиха да натрупат стойност и пристрастеностите бяха нажежени до последния борсов ден, когато затвориха търговията при 3.2916 лв.. Тази цена се оказа най-високата за тях през месеца.

Тъй като цената на 30 август бе с дванадесет стотинки над цената на тези бумаги от края на юли, то и пазарната оценка на ПИБ набъбна с над 13 млн. лв.. Според борсовите участници в този ден банката е коствала 362.08 млн. лв..

Въпреки повишаващите се цени, вложителите не бързаха да осребряват това свое влагане. По тази причина бяха изтъргувани единствено 41 486 акции или съвсем два пъти по-малко по отношение на предходния месец.

Добри вести въпреки всичко имаше и за вложителите в акции на

"Тексимбанк "
Макар че покупко-продажби с тях се реализираха единствено в два от борсовите дни, цената им скочи до 2.7967 лева за брой. Тя беше реализирана в покупко-продажба с по-голям пакет от 18 000 бумаги. И защото тази котировка е с тринадесет стотинки над платената в последния ден на юли, то и пазарната оценка на "Тексимбанк " се придвижи нагоре с към четири милиона. Според участниците на пазара кредитната институция е коствала 78.29 млн. лв..

Малко вложители се възползваха от опцията да търгуват с акциите на

"Българо-американска кредитна банка "

В две от комерсиалните сесии офертите "купува " и "продава " се срещнаха, само че това не донесе никаква смяна в котировките, които си останаха на равнището от юли - сред 6.45 и 6.50 лева за брой. По тази причина и пазарната капитализация на банката на Цветелина Бориславова остана на равнището от седмия месец - 74.59 млн. лв.. Заради свитата търговия с тези бумаги, борсовите играчи си размениха единствено 150 акции.

На процедура фондовият пазар върви от началото на годината без доста ясна посока, като изключим сделките на банкови акции. Те като че ли се обрисуват като най-печелившото влагане и през идващите месеци. Иначе вложителите чакат на "БФБ-София " най-сетне да се появи нова обществена компания. Според анализаторите ползата към фондовия пазар би се върнал след разширението на кръга от атрактивни сдружения. Впрочем българската компания за биометрични системи "Биодит " взе първия ваучер за листване на борсата и трябваше да е предвестител на борсовата пролет, само че през август Комисията за финансов контрол не утвърди проспекта й за обществено предложение.

Депозитните пристрастености са другата спънка за търговията на финансовия пазар. Независимо че лихвите по спестяванията се намалиха съществено, семействата не престават да кътат парите си в банките. Статистиката от Българска народна банка демонстрира, че българите са икономисали смайващите 31 милиарда лева за последните 10 години. В края на декември 2008-а на влог е имало 21.9 милиарда лева, а към юли тази година - малко над 53 милиарда лева стоят в депозити. При заемите също има покачване, само че с доста по-бавни темпове. Което пък демонстрира, че предприемачеството не е напълно по усета на българина.

Още едно число буди размишления. Според данните от централната банка за посочения интервал милионерските сметки са се нараснали близо 10 пъти. През 2008-а е имало 98 души с влог над 1 млн. лева, а през 2019 година те към този момент са 916.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР