Очаквано дефицитът на Консолидираната фискална програма продължава да се увеличава.

...
Очаквано дефицитът на Консолидираната фискална програма продължава да се увеличава.
Коментари Харесай

Бюджетният дефицит продължава да расте

Очаквано дефицитът на Консолидираната фискална стратегия продължава да се усилва . Според последните данни на Министерството на финансите за април той е малко под 1.1 милиарда лв., а за април се чака да е 1.2 милиарда лв.. Вярно е че като % от Брутният вътрешен продукт - 0.6%, тази сума наподобява повече от допустима. Но пък сравнението й с резултата от предходната година демонстрира тревожно за размерите си утежняване с 1.8 милиарда лв. (около 17%).

Запазването на сходна наклонност ще докара в края на годината до недостиг от близо 4.5% , без да се регистрира плануваното по закон нарастване на разноските за пенсии и в случай, че бъдат изпълнени единствено половината от заложените в бюджетната стратегия разноски. Второто изискване е да няма в допълнение утежняване на постъпленията по косвени налози.

От данните за осъществяването на бюджета се вижда, че повода за разширяващите се дефицити е непрекъснато възходящата бездна сред растежа на приходите и растежа на разноските. Според Министерството на финансите приходите, помощите и даренията по КФП към май 2023 година се чака да бъдат в размер на 24.8 милиарда лева и нарастват с 2,0 милиарда лева (8,6 на сто) по отношение на регистрираните към края на месец май 2022 година.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2023 година са в размер на 26.0 милиарда лв. . За съпоставяне, разноските по КФП към май 2022 година бяха в размер на 22.2 милиарда лв.. От тези данни се вижда, че растежа на разноските е съвсем два пъти по-голям от този на приходите.

Пак съгласно Министерството на финансите хазната има проблем с растежа на постъпленията от Данък добавена стойност , най-много поради външни фактори. Но и при приходите от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната има проблем.

А тези приходи са основополагащи за стабилността на фиска и когато те буксуват това е сигнал за структуроопределящ риск за хазната. От факторите, които Министерството на финансите показва за положението на постъпленията от Данък добавена стойност се остава с усещането, че проблемите при него са дълготрайни и задълбочаващи се, а не краткотрайни .

Що се отнася до разноските, при тях главният мотор на бързият им растеж са нарастването на пенсиите, както и тези за прехрана и личен състав. Това се акцентира във всички месечни доклади на Министерството на финансите.

Включително в този за май написа: " В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при разноските за пенсии, както и в частта на разноските за дотации, прехрана, личен състав и други ".

Ръстът на харчовете за пенсии занапред ще се усилва , тъй като никой не счита да се отхвърля от актуализацията им от юни нататък. Така че в тази област не се предлага някакво решение на казуса. По-скоро се върви към задълбочаването му.

За момента има удържане на финансовите разноски. До момента по последни данни от Министерството на финансите за април държавният бюджет е похарчил по това на направление близо 517 млн. лв..
 МФ има проект за 3% недостиг, само че би трябвало политическа воля
МФ има проект за 3% недостиг, само че би трябвало политическа воля

Росен Желязков: Обществото чака съществени причини за участието ни в Еврозоната

Вярно е че това два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на 2022-а. Но в това време е под 10% от плануваните общи финансови разноски за 2023-а. А по-голямата част - над 67%, от този проект би трябвало да се извърши поради задължения по европейските стратегии, които са обвързани с приемане на спомагателни нови милиарди от Европейски Съюз.

Освен това без финансови разноски не може да се поддържа растежа на Брутният вътрешен продукт, прогнозите за които така и така са ниски - сред 1% и 1.8 %. А от растежа на Брутният вътрешен продукт зависят у нарастванията на проходите от налози, които постоянно се залагат като % от Брутният вътрешен продукт.

От всички тези изнесени до тук данни се вижда, че хазната е изправена пред съществени провокации , за които политиците освен, че не оферират решения, само че и задълбочават проблемите.
 Всички желаят 3% недостиг, само че отхвърлят да го изготвят
Всички желаят 3% недостиг, само че отхвърлят да го изготвят

Стига бюджетни игри: Народното събрание би трябвало бързо да смъкна недостига

В този ред на мисли препоръчаното от служебното държавно управление ново удължение на действието на закона за държавния бюджет от 2022-а освен незабавно кърпене на разкъсващата се фискална тъкан на страната. А към този момент има потребност от нова дреха, тъй като от многочислените кръпки основата съвсем не се вижда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР