Ако не сте забелязали, зеленото знаме се развява за оптимистичните

...
Ако не сте забелязали, зеленото знаме се развява за оптимистичните
Коментари Харесай

Един безпогрешен индикатор вещае крах за щатските индекси

Ако не сте забелязали, зеленото знаме се развява за оптимистичните вложители повече от година. От началото на 2023 година безконечният Dow Jones Industrial Average, бенчмаркът S&P 500 и Nasdaq Composite са спечелили надлежно 18%, 35%, и 56%, както и изтласкани до рекордни върхове при затваряне. Не може да се отхвърли, че бичият пазар е в разгара си.

Но за разлика от бичи пазари от предишното, сегашният може да не е тук още дълго. Това е посланието, обещано на Уолстрийт от един исторически безукорен инструмент за икономическо прогнозиране.

Този инструмент за прогнозиране на рецесията в никакъв случай не е бъркал

Разбира се, вложителите би трябвало да са наясно, че няма такова нещо като " гаранция ", когато става въпрос за планирани знаци и принадлежности за прогнозиране. Ако имаше подобен инструмент, можете да сте сигурни, че всеки професионален вложител и вложител на дребно щеше да разчита на него до момента.

Има обаче доста дребна група знаци, които имат странна история на мощна (или идеална) корелация с придвижвания нагоре или надолу на фондовия пазар. Водещият стопански показател на Conference Board (LEI) е един подобен инструмент за прогнозиране, който през 65-годишната си история има безукорен опит.
 Икономист: Съединени американски щати ги грози 85% риск за криза - най-високата възможност след Световната финансова рецесия
Икономист: Съединени американски щати ги грози 85% риск за криза - най-високата възможност след Световната финансова рецесия

През 2024 година вероятността за криза са много огромна

LEI е 10-компонентен показател, който се регистрира ежемесечно - нормално през третата седмица от месеца. Три от входните данни са финансови по естество и включват личния му водещ кредитен показател, както и възвръщаемостта на показателя S&P 500. Останалите седем входни данни са нефинансови и се състоят от междинни седмични първични молби за безработица, ISM индустриален показател за нови поръчки и междинни потребителски упования за бизнес условия, с цел да споменем няколко.

Целта е елементарна. Това е " планирана променлива, която планува повратни точки в бизнес цикъла с към седем месеца ", съгласно Conference Board.

Въпреки че покачванията или спадовете на LEI се регистрират въз основата на последните шест месеца, сравняването на трендовете от година към година и месец към месец постоянно може да бъде по-ценно за икономистите и общността на вложителите. LEI е намалял с 0,3% през март 2024 година по отношение на предходния месец и се е намалил през 23 от последните 24 (отчетени) месеца.

Исторически скромният спад на LEI от 0,1% до 3,9% на годишна база послужи като предупредителна история за Уолстрийт, само че не предлага никакви насоки за това какво следва за американската стопанска система или фондовия пазар. Въпреки това, всякога, когато LEI на Conference Board надмине годишен спад от 4% в историята си, датираща от 1959 година, Съединени американски щати не след дълго изпада в криза. В момента LEI е намалял с повече от 5% на годишна база, считано от март 2024 година

Положителната страна е, че мащабът на спада по отношение на миналата година понижава. Независимо от това, в никакъв случай не е имало годишен спад от 4% или повече в LEI, датиращ отпреди повече от шест десетилетия, когато американската стопанска система не се свива.

Въпреки че Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite не са обвързани с представянето на щатската стопанска система, корпоративните облаги в действителност са склонни да се намаляват с разширението и свиването на американската и световната стопанска система. Две трети от спадовете на S&P 500 от върха до дъното са настъпили след, а не преди Съединени американски щати да навлезе в криза, оповестена от Националното бюро за стопански проучвания (NBER).

С други думи, историята предвещава иден спад за американската стопанска система и евентуален срив за фондовия пазар.

Честно казано, LEI на Conference Board надалеч не е единственият инструмент за прогнозиране, който служи като предизвестие за Уолстрийт сега. Значителен спад в американското парично предложение M2 за първи път след Голямата меланхолия, съчетано с едно от най-високите показания за съотношението цена-печалба на S&P 500 на Шилер за 154 години, допуска, че Dow, S&P 500 и Nasdaq могат да бъдат принудително изтласкани от пиедесталите си когато и да е.

Въпреки че това може да не е това, което вложителите желаят да чуят, търпението и вероятността могат да трансформират всичко. И въпреки че рецесиите могат да бъдат страшни и да доведат до по-висока безработица и краткотрайно по-слаб напредък на заплатите за служащите, в последна сметка те са естествена и неизбежна част от икономическия цикъл. По-важното е, че те не устоят доста дълго.

От края на Втората международна война през септември 1945 година имаше дузина рецесии, оповестени от NBER. Девет от тези спадове бяха позволени за по-малко от 12 месеца, като нито един от останалите три не надвиши 18 месеца.
 В балон ли са щатските показатели?
В балон ли са щатските показатели?

Търсенията в Гугъл за думите " фондов балон " доближиха най-високото си равнище от януари 2022 година

От другата страна на монетата, множеството стопански експанзии през последните 78 години и промени са надхвърлили границата от една година. Всъщност два интервала на напредък се задържаха повече от десетилетие. Правенето на крачка обратно и разбирането на значимостта на дълготрайния метод прави тези неизбежни спадове в американската стопанската система по-управляеми.

Интересното е, че виждаме същата тази корелация на Wall Street с Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite.

Въз основа на набор от данни, оповестен предходната година от откриватели от Bespoke Investment Group, е имало 27 обособени мечи и бичи пазари в S&P 500 от началото на Голямата меланхолия през септември 1929 година Като цяло 13 бичи пазара са се задържали по-дълго от най-дългият мечи пазар.

Освен това, междинният мечи пазар на S&P 500 е траял единствено 286 календарни дни за интервал от 94 години. За съпоставяне, типичният бичи пазар на S&P 500 е издържал 1011 календарни дни, или почти 3,5 пъти повече.

Въпреки че в никакъв случай няма да можем да предвидим с някаква акуратност по кое време ще настъпят корекции или сривове на фондовия пазар, какъв брой дълго ще продължат или какъв брой внезапен ще бъде крайният спад, историята ясно демонстрира, че всеки спад в необятния основани показатели в последна сметка (ключова дума!) се възвръща. Ако имате способността да инвестирате в дълготраен проект, вероятността може да бъде мощен съдружник.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР