Очакванията на управителят на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич

...
Очакванията на управителят на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич
Коментари Харесай

Хърватия очертава тенденции. На къде ще върви с инфлацията

Очакванията на шефът на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич са за намаление на инфлацията в страната и посочи, че месечното й ускорение през август се дължи на по-високите цени на енергоносителите, заяви хърватската новинарска организация ХИНА.

На въпрос на локалната телевизия Нова дали е очаквал годишната инфлация да се увеличи от 7,3 % през юли на 7,8 % през август, той сподели, че инфлацията е тъкмо такава, каквато са очаквали.
-->
В момента с изключение на цените на горивата, всички останали съставни елементи на главната инфлация понижават - като да вземем за пример цените на услугите, храните, индустриалните артикули и дълготрайните потребителски артикули, сподели Борис Вуйчич. 

Цените на петрола на интернационалния пазар се покачиха през август с 8 на 100, което докара до по-високи цени на горивата.

„ Очакваме наклонността на намаление на инфлацията да продължи, както прогнозирахме и както се случва от предишния ноември, когато индикаторът доближи своя най-много, в случай че няма нов потрес на енергийния пазар, което не е изключено, само че не го чакаме сега ", сподели Борис Вуйчич.

От първи януари тази година Хърватия е член на еврозоната и Шенгенското пространство.

Хърватската национална банка е част от Европейската централна банка, която покачва лихвите, с цел да понижи инфлацията, сподели още Вуйчич. 

Макар инфлацията в Хърватия да понижава, тя е по-висока отколкото в Западна Европа, само че по-ниска, в сравнение с в Източна Европа. Това се дължи на по-високият дял на храните в потребителската кошница в Източна Европа и Хърватия, сподели той.

Два съставния елемент поддържат високата инфлация в Хърватия, храните и услугите, изключително при хотелиерските услуги, сподели Вуйчич.

„ Това, което виждаме сега е, че заплатите и приходите порастват. Заплатите порастват по-бързо от инфлацията и до момента в който е по този начин, изключително при услугите, това също поддържа релативно по-високи цени, “ уточни още хърватският централен банкер, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР