Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да

...
Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да
Коментари Харесай

Порожанов: Преработеното грозде за вино ще бъде над 200 000 тона

Очаква се модифицираното грозде за вино през тази година да бъде над 200 000 тона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в с. Черногорово, област Пазарджик.

Той акцентира, че тазгодишната годишна продукция е с чудесно качество, което е причина за положителни виновност. Положителна наклонност е и увеличението на относителния дял на виното с по-висока експортна цена.

„ Лозаро-винарският бранш у нас е на доста високо равнище, а все още записаните винарски мазета са над 260, като последователно нарастват “, сподели още той, представен от БГНЕС.

В България има над 660 000 дка лоза, като доста от тях са направени или реновирани по европейски стратегии. Министърът означи, че ползата към производството на вино в България пораства. Основните външни пазари за българското вино са Русия, Китай, Англия и други.

Министърът Порожанов изясни, че в поддръжка на бранша се чакат към 26 млн. евро годишно до 2024 година, което ще даде опция на производителите да създадат преструктуриране на винените лозя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР