2019 г. отново ще бъде трудна за животновъдния сектор. Това

...
2019 г. отново ще бъде трудна за животновъдния сектор. Това
Коментари Харесай

Животновъдният сектор ще се изправи пред трудности и през 2019 г.

2019 година още веднъж ще бъде сложна за животновъдния бранш. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на конференция, в която бяха показани резултатите от работата в бранша през годината.

„ Схемите за обвързано произвеждане, които ние реализирахме за предходната година, считаме, че дават по-справедливото систематизиране на ресурсите в бранша. Основни проблеми в отглеждането на животни са: пазарът и дотациите – производството “, сподели той, представен от " Фокус ".

По думите му осъществените стратегии в бранша дават опция да бъдат подкрепени дребните производители.

„ Цените на фуража се усилват. В началото на идната година ще си създадем среща с животновъдния и преработвателния бранш, най-много в подтекста на производството на млечните артикули. Основните проблеми още веднъж чакаме да бъдат в овцевъдството. В производството на краве мляко пазарът няма затлачване, както е при овцевъдството. Надявам се да приключим тематиките с заболяванията по античните преживни животни “, сподели той.

Порожанов изясни, че заплахата от лумване на африканска чума по свинете остава, тъй като това е болест, която прекомерно бързо се популяризира.

Той добави още, че при започване на 2019 година ще бъде осъществен Законът за градушките.

" Моята упоритост е до края на месец януари да го предложа на Министерски съвет и да отиде към Парламента. В момента е доста значимо предприятието за битка против градушките да бъде основано. Този закон ще даде опция на доста урбанизирани територии да бъдат покрити от противоградната отбрана и ще намалеят вредите върху имуществото. Вноската, която залагаме е сред 5-6 млн.лв., тя е да има взаимност и да се понижи вноската на земеделските производители “, посочи Порожанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР