Пчелари излязоха на протест пред земеделското министерство. Исканията им са

...
Пчелари излязоха на протест пред земеделското министерство. Исканията им са
Коментари Харесай

От бранша погребаха българското пчеларство

Пчелари излязоха на митинг пред земеделското министерство. Исканията им са за погашение на 60 евро годишна помощ за кошер по програмата „ де минимис “ поради ниските добиви през тази година, както и да се уреди трайно субсидиране на бранша.

От сектора алегорично погребаха българското пчеларство и възпламениха в негова памет свещички. С този акт те демонстрираха, че парите, които получават от страната, им стигат що се касае за свещи.

Председателят на Обединения пчеларски съюз Михаил Михайлов изчете декларация, адресирана до земеделския министър Румен Порожанов, до ръководителя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и до евродепутата от Българска социалистическа партия Момчил Неков, с която сигнализира, че през последните 9 години с 43% са намалели пчелните фамилии в България, като единствено през последната година починалите са със 77,9% повече! 96 952 броя пчелни фамилии са починали, от които 21 053 от отравяния. Затова едно от настояванията на пчеларите е да се акредитира лаборатория за проучване на отровени пчели и нечисти с пестициди пчелни артикули.

Пчеларите се оплакват и от липса на реализиране на надзор от БАБХ за качеството на внасяния от трети страни пчелен мед. Браншовиците упорстват за основаване на Експертно-консултативен съвет по проблемите на пчеларството, за заплащане на екосистемната услуга " опрашване ", криминализиране на отравянията на пчели и пчелни фамилии, сапазване на Наредбата за пръсканията, импорт и приложимост на препарати за растителна отбрана, отваряне на схемата за държавно подкрепяне посредством De Minimis за 2018 година.

Част от протестиращите влязоха в постройката на министерството за договаряния.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР