Очаква се френският президент Еманюел Макрон да даде „зелена светлина“

...
Очаква се френският президент Еманюел Макрон да даде „зелена светлина“
Коментари Харесай

Франция залага още повече на атомната енергия

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да даде „ зелена светлина “ за нови атомни реактори в миг, в който енергийната рецесия в Европа ускорява в допълнение тласъка на страната към този източник на сила. Франция е бастион на атомната сила в Европа, с повече от 70% дял в енергийния си микс. По-рано по времето на ръководството си, Макрон заяви за проектите си да затвори 14 атомни реактора и да понижи каузи на атома от 75% на 50% до 2035 година Но времената се менят. Тази седмица се чака той да заяви за създаване на 6 дребни модулни реактори или мини АЕЦ.

Защитниците на атома споделят, че надеждността и предвидимостта на нуклеарната сила се е потвърдила през годините във времена на увеличаващи се цени на газа – до момента в който ВЕИ остават непостоянни и е мъчно да се съхраняват. Тези преимущества, които защитиха френските индустриални компании и консуматори от най-високото повишаване на цените на електрическата енергия, от което страдат в другите елементи на Европа, стартира да надвиват над опасенията за сигурността.

Франция също по този начин желае атомната сила да бъде избрана като „ зелена “ във финансовата таксономия на Европейски Съюз, която регламентира кои стопански действия да се възползват от устойчивото финансиране. Франция и някои страни от Източна Европа упорстват да покажат на вложителите, че атомната сила е част от пътя на Европейски Съюз към въглероден неутралитет, до момента в който Германия и други страни опонират, като сочат кардинално въздействието върху околната среда на нуклеарните боклуци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР