Обявеното в несъстоятелност дружество Ню Геймс, през което Васил Божков

...
Обявеното в несъстоятелност дружество Ню Геймс, през което Васил Божков
Коментари Харесай

Ню Геймс на Божков съди България в Страсбург

Обявеното в неплатежоспособност сдружение " Ню Геймс ", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, заяви Mediapool.

Жалбата до Страсбург към този момент е направена и най-вероятно
лотарията ще претендира големи обезщетения от страната, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените вреди от сдружението поради метода, по който бе прекъсната активността му - със закон предходната година частните лотарии бяха неразрешени, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана само в пълномощията на страната.

Междувременно прокуратурата стартира огромно следствие против Божков по обвиняване, че от 2014 година е управлявал проведена незаконна група за данъчни закононарушения, изнудване, насила, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиняванията той е ощетил страната с към 700 млн. лева от невнесени такси за
хазарт.

В момента против Васил Божков, който от предходната година обитава в Дубай, са повдигнати общо 18 разнообразни обвинявания, само че нито едно от тях не е стигнало до правосъдна фаза.

Междувременно при започване на юни м.г. от Дубай Божков разгласи, че е подал сигнал до прокуратурата, че за по-малко от три години е предал непосредствено на към този момент някогашния министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния министър председател Бойко Борисов над 60 млн. лв.. по тяхно непосредствено искане и предписание. Сигналът му беше изпратен и до още няколко български и непознати институции.

През февруари 2020 година
лотарията на Божков спря да заплаща на участниците в игрите, откакто сметките ѝ бяха запорирани от Национална агенция за приходите. Дружествата " Ню Геймс " и " Национална лотария " АД желаеха да бъдат оповестени във банкрут.

На 6 януари състав на Софийския градски съд разгласи в неплатежоспособност " Ню Геймс ". Тогава съдът акцентира в решението си, че законодателят е " нанесъл непоправима щета и на лицата, спечелили облага, както и на всички контрагенти ", защото прави невероятно заплащането на облаги.

В решението се посочваше и че за сходен извод не са нужни някакви специфични познания и е задоволителна естествената житейска икономическа и правна просвета, с цел да може да се планува настъпването на сходни " последствия, които нанасят спомагателни вреди на стопанския живот в страната ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР