Обявената от Европейската комисия задълбочена проверка на участниците в обществената

...
Обявената от Европейската комисия задълбочена проверка на участниците в обществената
Коментари Харесай

Според Министерството на транспорта то е инициирало разследването на Брюксел за влаковете

Обявената от Европейската комисия задълбочена инспекция на участниците в публичната поръчка за доставка на влакове се прави въз основа на документи, изпратени от Министерството на превоза, твърди ведомството по отношение на следствието на Брюксел, за което беше обявено в петък (16 февруари).

Според известието на Европейската комисия обаче съображение за следствието е информация, получена от китайското държавно сдружение (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation). То е докладвало за поръчката, изпълнявайки отговорности по европейското право за задграничните вложители, които би трябвало да уведомяват Комисията за покупко-продажби, надвишаващи 250 млн. евро.

Действията на Брюксел са поради подозрения за нарушение на разпоредбите за задграничните дотации в Европейски Съюз, което е в осъществяване на еврорегламент от 14 декември 2022 година за задграничните дотации, които нарушават вътрешния пазар.

Обществената поръчка е за доставка на 20 едноетажни електрически влака вид push-pull, които да се движат с 200 км/ч, с потенциал от най-малко 300 седящи места, поддръжка за период от 15 години и образование на личен състав. Тя е с планирана стойност 1 200 483 000 лева без Данък добавена стойност и предвид на това попада в обсега на регламента, който планува инспекция при публични поръчки с планирана стойност над 250 млн. евро.

Участниците в публичната поръчка са били известени от страна на транспортното министерство, че към офертата си би трябвало да показват съобщение за задгранична финансова помощ или декларация за неявяване на задгранична финансова помощ. И двамата участници в хода на процедурата са подали посочените документи, които министерството е предоставило на Европейската комисия за разглеждане и мнение, допълват от транспортното ведомство.

Министерството твърди, че досега е изпълнило всички законови процедури за този вид социална поръчка (договаряне без авансово обявление) и всички следващи дейности щели да бъдат съобразени с резултатите от задълбочената инспекция и решението на Европейската комисия.

Според европейските правила за задграничните дотации сдруженията са длъжни да оповестяват за присъединяване в търгове за публични поръчки в Европейски Съюз, когато прогнозната стойност на контракта надвишава 250 млн. евро и когато сдружението е получило най-малко 4 млн. евро задгранично финансиране от най-малко една страна отвън Европейски Съюз в последните три години, разяснява Европейската комисия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР