Обясненията в огромния дипломатически скандал между САЩ, Австралия и Франция

...
Обясненията в огромния дипломатически скандал между САЩ, Австралия и Франция
Коментари Харесай

Австралия обяснява защо обиди Франция

Обясненията в големия дипломатически скандал сред Съединени американски щати, Австралия и Франция не престават.

Австралия беше откровена, открита и почтена с Франция по отношение на терзанията си, свързани със договорка за френски подводници, съобщи министърът на защитата Питър Дътън, представен от Франс прес и Ройтерс.

След сключването на ново съглашение със Съединени американски щати и Англия, Канбера се отхвърли от договорката от 2016 година за закупуване на стандартни френски подводници. В четвъртък страната разгласи, че възнамерява да построи минимум 8 подводници с нуклеарни мотори с американски и английски технологии, като част от тристранното партньорство в региона на сигурността.

Дътън акцентира, че схваща недоволството на французите, само че означи, че изказванията, че австралийското държавно управление не е изразило своето безпокойствие пред Париж опонират на обществено направени изказвания. " Правителството имаше своите проблеми, ние ги изразихме и желаеме да работим в тясно съдействие с французите и ще продължим да го вършим в бъдеще ", съобщи министърът. Той добави, че страната е взела решение в полза на националната си сигурност.

Според Дътън Канбера не е можела да закупи френски нуклеарни подводници, тъй като за разлика от американските те би трябвало да бъдат презареждани. Това е направило американските подводници единствените подобаващи за денуклеаризираната страна.

Решението за отвод от контракта на стойност 90 милиона австралийски $ (56 милиона евро) провокира гнева на Франция, която е съдружник на Съединени американски щати и Англия в НАТО. Париж упрекна отзова посланиците си от Канбера и Вашингтон и упрекна съдружниците си, че лъжат за плановете си.

Споразумението изправи Съединени американски щати пред невиждана дипломатическа рецесия с Франция, която съгласно анализатори може да аргументи трайни вреди на съюза с Париж и Брюксел и слага под подозрение обединявания фронт, който администрацията на американския президент Джо Байдън желае да построи против Китай, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР