Обвиненият за трафик и търговия с артефакти бивш президент и

...
Обвиненият за трафик и търговия с артефакти бивш президент и
Коментари Харесай

"Разжалваха" бившия шеф на Лувъра като посланик на културното наследство

Обвиненият за трафик и търговия с артефакти някогашен президент и шеф на най-големия музей в света – парижкия Лувър, бе отхвърлен от част от отговорностите, които изпълняваше в качеството си на дипломат в областта на културното завещание. Това заяви France Info, базирайки се на информация от Министерството на културата на страната.

Решението е взето във ръзка с упованието на правосъдна оценка на дейностите на Мартинес по време на директорството му в влиятелната институция. Също по този начин и френското Министерство на културата е основало комисия за следствие на противоречивата процедура, посредством която той е придобивал културни полезности.

Преди дни стана известно, че екс шефът е упрекнат в търговия с антични предмети и пране на пари, като е взел участие в проведена незаконна група. Полицията го задържа под стража дружно с двама египтолози, които също евентуално са забъркани в сучая, само че бяха освободени без повдигнато обвиняване. Следователите ще би трябвало да схванат дали Мартинес си е затварял очите за подправените документи за генезис на пет египетски артефакта от древността, в това число и стелата на Тутанкамон от розов гранит, добита от филиала на Лувъра в Абу Даби за няколко десетки милиона евро. Съществуват подозрения, че въпросната колона е била изнесена нелегално от Египет през 1933 година

Жан-Люк Мартинес оглавяваше Лувъра от 2013 до 2021 година Досега той бе посланик в интернационалното съдействие в региона на културното завещание. Както „ Сега “ напомни, у нас Мартинес бе прочут с това, че през 2014 година подписа с Вежди Рашидов контракта за първата българска галерия в парижкия музей, която се състоя на идната година.

Разследването по делото за противозаконна търговия с антични предмети от Близкия Изток тече от началото на юли 2018-а. Очаква се то да засегне над 100 артефакта, чиято стойност се прави оценка на сума, надвишаваща няколко десетки милиона евро.

Лувъра в продължение на осем години до 2021 година, а последно бе посланик за интернационално съдействие в региона на културното завещание. Полицията проверява случая от юли 2018 година Жан-Люк Мартинес е прочут у нас с това, че през 2014 година подписа с Вежди Рашидов контракта за първата българска галерия в парижкия музей, която се състоя на идната година.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР