Обвинение се подвига след събиране на достатъчно доказателства за виновността

...
Обвинение се подвига след събиране на достатъчно доказателства за виновността
Коментари Харесай

Прокуратурата срещу премиера: Нямате право да ни натискате заради Булгаргаз

Обвинение се подвига след събиране на задоволително доказателства за виновността на разположение. Преценката се прави от наблюдаващия делото прокурор. Представители на изпълнителната власт нямат право да оказват въздействие и да се намесват при образуването на тази преценка. Това заяви Чавдар Пастованов – прокурор в Софийска градска прокуратура на брифинг от прокуратурата в отговор на брифинга на премиера Кирил Петков от през вчерашния ден.

Не може да се оказва непосредствено или косвено въздействие върху преценката кой и по кое време да бъде притеглен като обвинен. Изпълнителната власт посредством медийни изявления оказва косвено въздействие по случая " Булгаргаз ", считат от прокуратурата.

Т. нар дело " Булгаргаз " е формирано на 28 януари 2022 година от чиновници на ГДНП. Делото е формирано за две длъжностни закононарушения - едното е за длъжностни лица от КЕВР, които не са изпълнили или са нарушили своите служебни отговорности, а другото е така наречен неизгодна договорка за длъжностни лица от " Булгаргаз ". Това сподели наблюдаващият прокурор Мариян Александров.

Голяма част от конфискуваните материали от Министерство на вътрешните работи, както и получени от ДАНС документи от " Булгаргаз " и други търговски сдружения, към момента не са ни предоставени. По тази причина прокурорите започнаха да правят процесуално-следствени дейности, уточни той.

" Двете закононарушения са формирани по главните сформира без никаква конкретика от страна на проверяващите служители на реда. От материалите може да създадем извода, че предметът на следствието така наречен неизгодна договорка касае продажбите на остатъци на газ на двете лицензирани тържища. От разпити на очевидци ние сме открили следното: Двете тържища - държавната " Газов Хъб Балкан " и частната „ Българска енергийна комерсиална платформа “ АД - двете са лицензирани от КЕВР - няма обвързване чиновниците на " Булгаргаз " да вземат участие единствено на една от двете тържища ".

" Седмица след образуването получихме материали по делото, огромна част конфискувани от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, огромна част не са ни и предоставени. Двете са формирани без материали. Предметът по закононарушението „ неизгодна договорка “ е за продажба на две тържища с неизгодни покупко-продажби ", посочи наблюдаващият прокурор.

Тепърва се разпитват очевидци и се изискат документи. Досега са разпитани четирима души, следва да се разпитват чиновници. През 2021 година има към 1700 покупко-продажби, посочи Александров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР