Обстановката в Русия остава сложна и непредсказуема, но нямаме нищо

...
Обстановката в Русия остава сложна и непредсказуема, но нямаме нищо
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Обстановката в Русия остава сложна и непредсказуема

Обстановката в Русия остава комплицирана и непредсказуема, само че нямаме нищо общо с това, даже бяхме сюрпризирани, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка събитията от последните дни.

Това беше прекъснато въоръжено въстание. Събитията демонстрираха, че съветската страна и персоналният престиж на съветския президент Владимир Путин са отслабени, политическата система се пропуква, добави Борел. По неговите думи способността на Русия да бъде рискова поради силата и военната си мощност е изменена и в този момент тази страна, съществена нуклеарна мощ, е опасност поради вътрешнополитическа неустойчивост. Досега Русия беше рискова, тъй като има военна мощност, а в този момент - тъй като може би навлиза във вътрешнополитически разтърсвания, разясни той.

Според него занапред стартира оценката за това какво може да се случи в Русия. Виждането ни за Русия е променено, заключи Борел. Това е вътрешен въпрос за Русия. Нямаме нищо общо с тази работа, не сме давали мотив на съветското публично да има вяра, че сме взели участие в тези събития, в полза на истината те ни изненадаха, сподели Борел. По неговите думи вътрешните несъгласия в едната страна (Русия) може да доведат до преимущество за другата (Украйна) в подхванатата от Москва война. Според него последните събития в Русия са сплотили Европейски Съюз в допълнение.

Той заяви, че през днешния ден външните министри от Европейски Съюз са утвърдили на съвещанието си в Люксембург допълнението с още 3,5 милиарда евро на европейския механизъм за поддръжка на мира. Борел разясни, че това няма да бъдат средства единствено за военна помощ на Украйна, а и за други страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изразихме поддръжка за украинския кротичък проект, ще стартираме работа за обезпечаване на необятна поддръжка и от други страни по света. Ще продължим да търсим мир - повсеместен и обективен, съгласно Устава на Организация на обединените нации, добави той. Трябва да продължим повече отвсякога да поддържаме Украйна, изключително с военни средства, уточни висшият представител.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР