Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, с

...
Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, с
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН призова за изтегляне на руските войски от Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с огромно болшинство резолюция, с която се приканва за преустановяване на бойните дейности в Украйна и за евакуиране на съветските сили от там, съобщи кореспондентът на БНР в Съединени американски щати.

В изгода на резолюцията, която е необвързваща, гласоподаваха 141 страни и седем бяха срещу.

Документът приканва за " неотложно преустановяване на офанзивите по сериозната инфраструктура на Украйна и умишлени набези на цивилни обекти " и също за увеличение " поддръжката за дипломатически старания за реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна ".

Пред общото заседание на Организация на обединените нации българският заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев настоя Русия да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна.
 
Резолюцията демонстрира ясно поддръжката за Киев година след съветската инвазия, само че за съветския заместник-представител в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски вотът е " безрезултатен " и ще " продължи украинската покруса ", както излиза наяве от негова обява в Туитър.

Документът бе признат с 32 въздържали се, като една от страните в тази категория бе Китай. Това се случва ден откакто китайският топ посланик Ван И посети Москва и изпрати сигнали за задълбочаване на връзките с Москва. Китай гласоподава за четвърти път с " въздържал се " по сходни резолюции след съветската инвазия в Украйна преди година.

В същото време на страната на Русия за първи път гласоподава Мали. " Вашингтон пост " отбелязва, че това демонстрира за следващ път партньорство сред западноафриканската страна и Москва. Изданието добавя, че по-рано този месец съветският външен министър Сергей Лавров е посетил страната, " в която съветски наемни бойци се употребяват за помощ при битката против ислямистки бунтовници ".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че агресорът и жертвата не могат да бъдат сложени при равни условия и че не може да се желае от Украйна да не се пази. 

 

„ Това е голямо болшинство от интернационалната общественост и удостоверява доста високото равнище на поддръжка, която Украйна получава като жертва на съветска експанзия. През цялата седмица Русия се опитваше да отвлече вниманието и да пречи на работата на Организация на обединените нации с разнообразни маневри. За следващ път обаче се провали. Виждаме това ясно по гласовете. Зад съветската страна има дребна шепа гласове, които демонстрират, че в очите на света експанзията против Украйна би трябвало да спре, би трябвало да спре в този момент и да отвори вратата към резистентен и изчерпателен мир ”, съобщи Жозеп Борел.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР