Страните членки на ЕС официално приеха план за използване на

...
Страните членки на ЕС официално приеха план за използване на
Коментари Харесай

ЕС прие план за използване на замразени руски активи за украинска отбрана

Страните членки на Европейски Съюз публично одобриха проект за потребление на постъпленията от активи на Руската централна банка, замразени в Европейски Съюз, за вложение в защитата на Украйна, съобщи Ройтерс, като се базира на белгийското държавно управление.

Министрите от Европейски Съюз се споразумяха " да употребяват изключителните доходи от замразените съветски активи за поддръжка на защитата и възобновяване на Украйна в подтекста на съветската експанзия ", се споделя в профила в " Екс " на белгийското държавно управление, което ръководи договарянията сред страните от Европейски Съюз в Брюксел.

Текстът трябваше да получи единствено формалното утвърждение на министрите, откакто съглашението за това бе подписано още при започване на месеца. Според договорката 90% от активите ще бъдат трансферирани в ръководен от Европейски Съюз фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% са планувани за оказване на помощ на Киев по други способи.

Европейски Съюз чака активите да донесат облага от към 15-20 милиарда евро до 2027 година. Украйна се чака да получи първия пакет помощи през юли, споделиха европейски дипломати.

Страните от Г-7 замразиха към 300 милиарда $ съветски активи малко след нашествието на Москва през 2022 година. Оттогава Европейски Съюз и други страни от Г-7 обсъждаха по какъв начин и дали да употребяват средствата, с цел да оказват помощ на Украйна.

Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън оказа напън тази седмица на останалите страни от Г-7 да се съгласят за проекта за прилагане на средствата, с цел да провиснал повече пари на Украйна.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР