Общото събрание на ООН прие днес първия договор за пълна

...
Общото събрание на ООН прие днес първия договор за пълна
Коментари Харесай

ООН прие първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри през днешния ден първия контракт за цялостна възбрана на нуклеарните оръжия, предадоха международните организации. Всички нуклеарни сили обаче бойкотираха гласуването, като не се включиха в конференцията, на която документа беше утвърден.

Това слага под въпрос до каква степен дейно ще бъде съглашението, в случай че влезе в действие. Към момента девет страни имат нуклеарни оръжия - Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия, Франция, Индия и Пакистан. За Израел и Северна Корея има съмнения, че също са измежду нуклеарните сили.

Споразумението планува цялостна възбрана на производството, изпитването, придобиването и прехвърлянето на нуклеарни оръжия, както и опасността за потребление на такива. Договорът бе признат съвсем единомислещо със 122 гласа " за " при единствено един " срещу " (Холандия) и " въздържал се " (Сингапур).

Общо 129 от 193-те страни членки на Организация на обединените нации участваха в конференцията, на която бе формиран текстът на съглашението. Договорът ще бъде открит за сключване през септември и ще влезе в действие, когато бъде утвърден от 50 страни.

Любопитното е, че конференцията бе бойкотирана от единствената страна, понесла нуклеарна офанзива на своя територия - Япония, както и от множеството страни от НАТО. Според съперниците на контракта той единствено ще даде подправени очаквания и де факто ще отслаби режима на надзор върху разпространяването на нуклеарните оръжия.

Вместо това Съединените щати и другите публични нуклеарни сили се афишират за потвърждаване и усилване на датиращия отпреди близо половин век Договор за неразпространение на нуклеарните оръжия - крайгълния камък на досегашните старания за попречване на разпространяването на нуклеарните оръжия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР