Общопрактикуващият лекар Михаил Петрик обясни за белите точки, които се

...
Общопрактикуващият лекар Михаил Петрик обясни за белите точки, които се
Коментари Харесай

Опасни ли са белите петна по ноктите

Общопрактикуващият доктор Михаил Петрик изясни за белите точки, които се появяват по ноктите.

Той уточни, че това събитие има име – левконихия, което се превежда от гръцки като „ бели нокти “. Общоприето е, че в случай че се появят такива петна, те алармират за здравословни проблеми, написа zdrave.to.

Има доста аргументи за тях. Най-честите и безвредни са пострадванията на ноктите, след които се появяват бели точки или петна. Такива " вреди " ще останат върху нокътя, до момента в който не израснат.

Втората причина е алергична реакция към артикули за нокти.

Третата е гъбички, които се появяват както по ръцете, по този начин и по краката, както и прояви на екзема или псориазис по ноктите, изясни докторът.

Белите точки по ноктите, споделя още той, могат да се появят заради хипертиреоидизъм, белодробни болести, сърдечна непълнота, чернодробна цироза, диабет, недостиг на желязо, цинк и калций.

Но има и наследствени болести, които се характеризират с бели петна по ноктите. Също по този начин, след приложимост на антибактериални медикаменти или след курс на химиотерапия, петната могат да се появят.

Експертът уточни също, че следствията от недостига на желязо за женския организъм също може да се изрази с бели петна по ноктите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР