Общо тематично научно изследване на Станфордския, Принстънския и Калифорнийския университет

...
Общо тематично научно изследване на Станфордския, Принстънския и Калифорнийския университет
Коментари Харесай

Започва масово изчезване на видовете

Общо тематично научно проучване на Станфордския, Принстънския и Калифорнийския университет Бъркли сподели, че светът е на прага на шестото всеобщо измиране на биологични типове. Би Би Си оповестява, че съгласно учените главната причина за това са измененията в климата, породени от поголовното обезлесяване на планетата и климатичните промени, настъпили вследствие на човешката активност.

Според международно известните учени от трите водещи американски университета човечеството ще е един от първите биологични типове, които ще изчезнат изцяло от лицето на планетата.

Проучването е посочило, че за последните 110 години са изчезнали почти 400 типа гръбначни животни. Този ритъм на измиране на цели популации е със 114 пъти по-голям от естествения. Категорично доказателство за виновността на хората за изгубването на животните е фактът, че за 10 хиляди години преди индустриалната гражданска война са изчезнали по-малко от 80 биологични типа, като в този интервал е имало доста по-тежки катаклизми.

По данни на Международния съюз за запазване на природата (МСОП) 41 % от всички земноводни и 25 % от бозайниците също са застрашени от изгубване. Ако продължим да губим типове, рискуваме да бъдат унищожени екосистемите, както и околната среда, нужна за оцеляването на индивида.

Този въпрос би трябвало да бъде изнесен по-напред в политическия дневен ред на държавните управления и да не остане единствено на ниво министерства на околната среда, споделя ръководителят на Комисията за оцеляване на типовете към МСОП проф. Саймън Стюарт

Ако позволим на този развой да продължи, ще са нужни милиони години за възобновяване на живота и е допустимо нашият тип да изчезне прибързано, добавя един от създателите на изследването Жирардо Себайос.

 Бизони

По целия свят виждаме образците на последните оживели екземпляри на типове. Сами режем клона, на който седим, безапелационен е проф. Пол Ерлих от Станфорския университет

Според МСОП едно от най-застрашените животни в международен мащаб е лемурът. Всяка година популацията му понижава приблизително с към 15 %. На остров Мадагаскар, където е естественият хабитат на този тип примат, близо 94 % от всички лемури са застрашени поради заличаването на местообитанията им и избиването им от локалното население, което смята месото им за деликатес.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР