Общо шестима родни боксьори преодоляха съперниците си днес пред сериозна

...
Общо шестима родни боксьори преодоляха съперниците си днес пред сериозна
Коментари Харесай

Впечатляващи победи над световен и над европейски шампион - обзор на 3-ия ден на Странджа

Общо шестима родни боксьори преодоляха противниците си през днешния ден пред сериозна поддръжка от трибуните в третия спортен ден на шампионата ”Странджа”. Бяха победени международен и европейски първенец, както и бронзов медалист от Екологичен потенциал за мъже до 22 год. Със страхотни шест български победи над извънредно реномирани съперници приключи третият спортен ден на най-стария интернационален боксов шампионат " Странджа ". Зрителите в столичната зала " София " бяха екзалтирани до краен лимит и с цялостно съображение, тъй като още от утринната сесия заваляха триумфите на състезателите ни. Боян Асенов - по-малкият брат на Даниел - надделя първенеца на планетата в категория до 56 кг Кайрат Йералиев, а Тайсъна преди този момент бе почнал също с победа акцията си за втора купа " Странджа " след тази през 2017-а.

Кирил Русинов направи превъзходно усещане с невероятната си победа над европейския първенец в категория до 60 кг от 2017-а в Харков Юрий Шестак и зарадва освен почитателите и приятелите си по трибуните, само че и специфичния посетител на БФ Бокс - Красен Кралев. Министърът на младежта и спорта в компанията на президента на родната федерация Красимир Инински поздравиха персонално и се снимаха с спечелилите ни във вечерната сесия.

Освен Русинов, Рами Киуан също заслужи поздравления за отличната си победа над норвежеца Миндаугас Гедминас и на четвъртфиналите ще има опция да мери сили със международния и европейски първенец в категория до 75 кг Александър Хижняк (Украйна). Кристиян Николов впечатли на огромната сцена в дебютната си година при мъжете с безапелационен триумф и лекция против сребърния медалист от Екологичен потенциал за мъже до 22 год. Карл Мани Фейл (Англия). Носителят на купа " Странджа " Петър Белберов пък се саморазправи с украинеца Виктор Вихрист за начало на похода си към четвърти следващ успех при най-тежките в шампионата.

Юбилейното 70-о издание на най-стария интернационален шампионат " Странджа " се организира сред 14 и 19 февруари в столичната зала " София ", а входът за възпитаници е свободен. Иначе билетите за 17-и, неделя, и 18-и, понеделник, са по 5 лв., а за вторник (19-и), когато са финалите - по 10. Приходите от билети отиват за награден фонд на най-добре представилите се български състезатели.

Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 страни на пет континента се включиха в влиятелната конкуренция, като България е показана от 19-има мъже и 12 дами.

Третият спортен ден стартира с българска победа в категория до 52 кг - звездата ни Даниел Асенов, който е петкратен европейски първенец и притежател на купа " Странджа " 2017, победи с единомислещо съдийско решение представителя на Мароко Ясин Банданда. Следващият дуел на Тайсъна на четвъртфиналите ще бъде на 17-и в следобедната сесия, започваща от 15:00 часа. Съперникът му се споделя Билал Бенама от Франция, който завоюва с 5:0 съдийски гласа против Майкъл Анджелети от Съединени американски щати в дуела си през днешния ден, който се игра на кръг " А " незабавно след този на Тайсъна.

По-малкият брат на Даниел - Боян Асенов пък реализира извънредно влиятелен триумф, надделявайки при започване на следобедната сесия настоящия международен първенец от шампионата в Хамбург 2017-а Кайрат Йералиев. В картите резултатът беше 29-28, 29-28, 27-30, 28-29 и 28!-28, като след това петимата съдии отдадоха желание за Боян с 3-2 гласа. Съдията от Беларус бе отсъдил еднакъв резултат, тъй като бе лишил точка на Асенов за нарушаване - тръшкане на противника - само че след това избра него за победител.

Следващият конкурент на Боян Асенов на четвъртфиналите ще бъде руснакът Бахатовар Назиров, който в предния дуел на същия кръг отстрани Джордан Родригес от Франция. Четвъртфиналът им ще се организира на 17 февруари във вечерната сесия, започваща от 18:30 часа.

По същото време с борбата на Даниел Асенов на другия кръг в зала " София " Тинко Банабаков отпадна още в първия си дуел от предварителната фаза на интернационалния боксов шампионат " Странджа ". Един от българските представители в категория до 52 кг отстъпи по точки с 2:3 съдийски гласа на един от най-прогресиращите бойци на Узбекистан - Худойназар Файзов.

Съперникът му Худойназар Файзов е изгряваща звезда на бокса в Узбекистан, като през 2017-а и 2018-а печели злато в Държавното състезание за юноши, а след това и злато в Държавното за мъже в категория до 49 кг. 19-годишният боксьор завоюва и Откритото състезание на Индия по бокс, като по-късно взе присъединяване в влиятелните полупрофесионални серии на АИБА World Series of Boxing (две загуби).

За страдание, Петър Драганов, който бе единственият ни представител в категория до 69 кг, записа също трагично проваляне с 2:3 съдийски гласа (29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29) от поляка Филип Вахала.

Един от най-хубавите български боксьори на " Странджа " -та Благой Найденов отпадна преди четвъртфиналите в лека-тежка категория (до 81 кг) в столичната зала " София ". Найденов отстъпи с 1:4 съдийски гласа (28-27, 27-28, 27-28, 27-28, 27-28) на представителя на Швеция Лиридон Нуха във втория си дуел в шампионата.
За страдание, всички съдии бяха отсъдили първия рунд в интерес на Найденов, само че по-късно единствено този от Узбекистан бе дал втория на българина, като за третия всички единомислещо са определили за по-добър Нуха. И двамата боксьори получиха по една наказателна точка за нечиста игра, а в последна сметка пасивността на Найденов му коства крайния триумф.

Малко по-късно в същата утринна сесия България остана без представители в категория до 81 кг на интернационалния шампионат " Странджа " в столичната зала " София ". Пламен Петков отстъпи в оспорван конфликт с 2:3 съдийски гласа на швейцареца Уке Смайли - 29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29.

Емануил Богоев загуби втория си конфликт на интернационалния боксов шампионат " Странджа " и не можа да се класира за четвъртфиналите, откакто отстъпи с неединодушно съдийско решение против представителя на Турция Батухан Чифтчи. Само чешкият арбитър отсъди в интерес на Богоев с 29-28, само че сътрудниците му дадоха преимущество на противника - 30-27, 29-28, 30-27 и 29-28. В предходния си дуел на " Странджа " Емануил надделя коравия индиец Гаурав Бидхури, който е настоящ бронзов медалист от Световното състезание, тъй че въпреки всичко може да се похвали с един влиятелен триумф в тазгодишното издание на конкуренцията.

Представителят ни в категория до 91 кг на " Странджа " -та Иван Мечков отстъпи с единомислещо съдийско решение на коравия руснак Садам Магомедов. Мечков стартира по-добре дуела, само че тактическият проект на съперника бе по-качествено изпълнен и изключително в последната част той наложи преимуществото си, като реферът на кръга даже трябваше да отброява на българина. Съдиите единомислещо присъдиха триумфа на Магомедов - 30-27, 30-24, 30-25, 30-26 и 29-27, а на Мечков бе отнета 1 точка като наказване за три пъти изплюване на гумата.

Във вечерната сесия българските победи заваляха, и то по извънредно безапелационен метод против съществени съперници. Кирил Русинов записа повече от влиятелна победа в първия си дуел на интернационалния боксов шампионат " Странджа " в категория до 60 кг. Боксьорът от ЦСКА надделя с 3:2 съдийски гласа европейския първенец от 2017-а в Харков Юрий Шестак при бурна поддръжка от свои почитатели и другари по трибуните, които сътвориха страхотна атмосфера.

Русинов се оправи с канализирането на страстите и съумя с експанзията си да убеди съдиите, че е по-заслужилият успеха, като не се даваше на противника си и в многото клинчове, които се получаваха в срещата. Съдиите отсъдиха 29-27, 29-27, 29-27, 28-28 и 28-28 в интерес на Русинов, а противникът му бе осъден с 1 точка от рефера на кръга за нечиста игра.

Следващото затруднение за Кирил ще бъдат четвъртфиналите на 17 февруари в следобедната сесия, започваща в 15:30 часа. Негов противник ще бъде мароканецът Мохамед Хамут, който завоюва след отричане на съперника си Марио Фернандес във втория рунд в дуела на същия кръг, тъкмо преди борбата на българина.
Рами Киуан записа втора поредна победа на " Странджа " -та в категория до 75 кг и заслужи място на четвъртфиналите в неделя. Боксьорът от Костинброд се наложи изрично с единомислещо съдийско решение против представителя на Норвегия Миндаугас Гедминас - 30-27, 29-28, 29-28, 29-28 и 29-28, като съдията от Китай бе присъдил и трите рунда в интерес на Киуан, а сътрудниците му бяха отчели в него преимущество за норвежеца, само че в другите две елементи превъзходството бе несъмнено.
Следващият му конкурент на фаза 1/4-финали е допустимо най-солидният - международният и европейски първенец Александър Хижняк, който с единомислещо съдийско решение 5-0 гласа отстрани Хеберт Соуса от Бразилия.

Още в първата си година при мъжете Кристиян Николов реализира извънредно впечатляваща победа над сребърния медалист от Европейското състезание за мъже до 22 год. през 2018-а! Пред екзалтирана аудитория от негови почитатели и другари в столичната зала " София " Николов изрично се разправи с единомислещо съдийско решение с англичанина Карл Мани Фейл - 30-26, 30-26, 30-26, 30-26 и 30-26 и сграбчи втори триумф на интернационалния боксов шампионат " Странджа ".
Следващото тестване на Николов на четвъртфиналите на 17 февруари в следобедната сесия от 15:30 часа ще бъде бронзовият медалист от Световното състезание през 2017-а в Хамбург Трой Айли от Съединени американски щати.

Носителят на купа " Странджа " за 2018 година Петър Белберов зарадва многочислените си почитатели и другари по трибуните на столичната зала " София " с сполучливо начало на акцията си в 70-ото издание на най-стария боксов интернационален шампионат в Европа и блестящ завършек на българското присъединяване в третия спортен ден. Пред очите още на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на федерацията ни по бокс Красимир Инински българският представител в свръхтежка категория (91+ кг) завоюва с 4:1 съдийски гласа против украинеца Виктор Вихрист.

Резултатът в картите бе 29-28, 29-28, 29-28, 29-28 и 28-29, като всички съдии бяха присъдили последния рунд на Вихрист, единствено че той не му стигна да компенсира отсъпването в първите 6 минути борба. Белберов съвършено контролираше дуела с водещия си ляв прав и изцяло справедливо стартира с победа похода си към четвърти следващ успех в дивизията на " Странджа ".

Следващият му конкурент на четвъртфиналите ще бъде представителя на Казахстан Камшибек Кункабаев, който отхвърли турчина Муджахит Иляс и във втория рунд рефера на кръга приключи срещата им. Българо-казахстанската борба ще се случи на 17 февруари във вечерната сесия, започваща в 18:30 часа.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР