Общо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната

...
Общо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната
Коментари Харесай

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени за по-малко от година

Общо над 10 млн. електронни предписания са издадени през Националната здравно-информационна система. Внушителният брой беше достигнат за по-малко от 11 месеца, откогато националният систематичен интегратор „ Информационно обслужване “ АД построи и пусна в употреба централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

Електронизирането на процеса понижи доста риска от погрешно разпределяне на медикаменти и облекчава оптимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

„ Данните демонстрират, че модулът „ Е-рецепта “ се трансформира в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло “, сподели изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов, представен от пресцентъра на сдружението. По думите му системата е следващото доказателство за сполучливите планове, които компанията осъществя през

последните години. Изградена е за рекордно къси периоди и е измежду най-хубавите в Европа.

„ Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на процедура беше даден старт на електронното опазване на здравето в България “, добави Ивайло Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата сполучливо са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите. Разчетите демонстрират, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от авансово заложените в плана.

Най-много са изпълнените предписания в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е основан по този начин, че да е оптимално комфортен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До този миг със системата са се интегрирали над 30 разработчици на програмен продукт за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които основават програмен продукт за аптеки.

Модулът за електронни посоки също регистрира впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хиляди е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300.

Като част от НЗИС беше пуснато електронното здравно досие на пациента. Модулът дава опция за записване и запазване на електронни здравни записи и медицински данни

за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, лечения, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни проучвания, посоки и други

Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички сложени ваксини против COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава опция за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи.

„ Електронното опазване на здравето в България се чака от 15 години, а ние реализирахме главните модули на Националната здравно-информационна система за рекордно къси периоди от 4-5 месеца. Направихме това, което доста други не съумяха “, споделя Ивайло Филипов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР