Общо 80 на сто от българските компании са притеснени от

...
Общо 80 на сто от българските компании са притеснени от
Коментари Харесай

80% от компаниите у нас - притеснени за цената на енергията

Общо 80 на 100 от българските компании са обезпокоени от цените на силата и суровините през идната година, демонстрира европейско икономическо изследване.

Допитването е осъществено от организацията на Европейските търговски покои през септември и обгръща 770 български и 52 000 европейски компании. 

Цените на електрическата енергия и суровините, както и неналичието на квалифицирана работна ръка и високите разноски за труд са измежду главните проблеми за компаниите у нас след началото на COVID-кризата, споделя Цветан Симеонов - ръководител на Българската търговско-промишлена палата: 

" В пъти има в някои браншове нарастване на суровините. Енергията е също във фокуса на неправителствените организации и това е по този начин от три години насам, само че в този момент към този момент става много нетърпимо ситуацията ".

Най-тревожният от всички индикатори за България са данните за вложенията, които фирмите възнамеряват. Едва 23 на 100 чакат растеж на вложенията следващата година при 34 на 100 за тази година и 46 на 100 за 2020-та.

Останалите терзания на българския бизнес съответстват с проблемите в Европа - прекратени вериги на доставки, стесняване на потребителското търсене, ограничавания в пътуванията и вероятно удължение на ограниченията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР