Общо 303 милиона деца по света не ходят на училище

...
Общо 303 милиона деца по света не ходят на училище
Коментари Харесай

104 млн. деца по света не ходят на училище заради войни и социални кризи

Общо 303 милиона деца по света не вървят на учебно заведение по разнообразни аргументи. При една трета от тях, а това са 104 милиона малолетни на възраст сред 5 и 17 години, трудностите по пътя към образованието са естествени бедствия и военни конфликти в страните им. Това сочи оповестен в отчет на УНИЦЕФ, представен от испанския вестник El Pais. Докладът е озаглавен „ Откраднато бъдеще: млади и необразовани”.
Едва под 4% от апелите за незабавно събиране на помощи при бедствия и изключителни обстановки са предопределени за цели, свързани с образованието, отбелязва още отчетът.
Едно от всеки три деца във възрастта сред 5 и 17 години, живеещи в конфликтни страни, не върви на учебно заведение. Във възрастовата група 15-17 години един от всеки петима младежи в никакъв случай не е учил, а двама от всеки петима не са приключили главно обучение.
В Ивицата Газа класните стаи нормално са препълнени с по 37 възпитаници. Миналата година 29 000 деца е трябвало да пресечен учебните си занимания поради произшествия, свързани с спора с Израел.
9-годишната Мадена учи в учебно заведение, ситуирано в палатка в покрайнините на Джалалабад, в Източен Афганистан. Изгубила е две години от образованието си, тъй като фамилията е трябвало да бяга от боеве и принуждение. 75% от тези 3,7 милиона афганистанчета, които не вървят на учебно заведение, са девойки.

Започналият през 2015 година спор в Йемен усили с съвсем половин милион децата там, които не са обхванати от учебната система, и в този момент те са към два милиона. Две трети от учебната инфраструктура е повредена от боевете, а 27% от учебните заведения са затворени, отбелязва още " Барикада ".
Южен Судан е страната с най-вече деца, които не вървят на учебно заведение – това са към 70% от популацията в учебна възраст, което е над два милиона. Конфликтът пречи на стотици хиляди деца да посещават занятията. Едно от всеки три учебни заведения е повредено, затворено, заето или окупирано от други структури.
Дори и без да вилнеят войни или стихии, достъпът на децата до обучение е в директна взаимозависимост от обществените благоприятни условия на родителите. При най-бедните фамилии вероятността техните синове и дъщери да останат необразовани е четири пъти по-голяма, в сравнение с при по-богатите, отбелязва още отчетът на УНИЦЕФ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР