Общо 115 000 лева бяха източени от сметките на карловски

...
Общо 115 000 лева бяха източени от сметките на карловски
Коментари Харесай

Кой е виновен за източването на сметките на карловските бизнесмени?

Общо 115 000 лв. бяха източени от сметките на карловски предприемачи. В незаконната скица най-вероятно вземат участие и хора от чужбина.
Прочетете още
Измамените сами са алармирали службите и са им дали преносимия компютър на счетоводителката, който е бил инфектиран. Така са прихванати персонални данни и е се получен достъп до банковите сметки. Според експерти по киберсигурност, този вид измами се разкриват извънредно мъчно, поради комплицираните схеми, по които се правят.

Заразен компютър, който се употребява за онлайн банкиране, това е първото изискване, с цел да се случи този вид машинация, считат специалистите. Вероятно и в този случай, в който са източени общо 115 хил лв. от фирмени сметки, счетоводителката сама е вкарала " троянски кон " в преносимия компютър си.

" Вероятно е инфектиран, посредством отваряне на атачмънт в мейл или отваряне на някакво известие в месинджър на обществена мрежа. Различни са способите, по които може да бъде инфектиран компютъра и тогава компютърът ѝ и се управлява от проведената незаконна група. Но тя не го е направила съзнателно ", сподели Явор Колев – специалист по киберсигурност, предава Българска национална телевизия.

Достигайки до персоналните данни в устройството, измамниците елементарно се снабдяват с подправено пълномощие, с което получават копие на сим картата. А с нея вкарват пин код и смс, с цел да потвърдят банковия превод. Участниците в тези схеми постоянно са в разпръснати в разнообразни страни и по тази причина установяването им е мъчно.

" Тази лъжлива скица работи в България от 2006-а година, след като интернет банкирането добива известност. Банката няма отговорност. Тя е изпълнила всичко, което е належащо по запазването на сигурността. Мобилният оператор също няма отговорност. Отговорността тук е на счетоводителката, и то до толкоз, до колкото тя не е спазвала нужните ограничения за отбрана на компютърното си устройство ", сподели Колев.

Счетоводителката Златомира Богоева обаче твърди, че от началото на юни, когато е сменила компютъра си, е имала и сигурна антивирусна стратегия.

" Не се усещам отговорна, аз нямам виновност. За първи път в живота си аз си купих антивирусна стратегия, за първи път лицензирана, значи аз толкоз години работя с пиратски версии и не ми се е случвало нищо такова и със закупената антивирусна се случи ", сподели тя.

Компютърът ѝ към този момент е с нова антивирусна стратегия.

" От ГДБОП са ми поставили антивирусна каквато те са решили, онази просто я няма, дори не знам каква е, само че е много по-тежичка и по-бавно ми работи компютърът, само че това е бял дерт ", споделя Богоева.

" Установиха, че има два " троянски коня ", които са ѝ хакнали компютъра и от там са нареждали пари. По бърз превод и са дърпани от Пловдив и от София от банкомати. Направихме тъжба в банката, с цел да ни бъде възобновена сумата, отхвърлиха ни – при тях всичко било наред. Наредени са от счетоводителката, с кодове, както си му е редът ", сподели излъганият Али Молах Али.

" Банката, съгласно мен, също и тя има пропуск. И то доста огромен. Не може да имаш 23 превода по 5000 лв. през три минути на еднакъв телефонен номер ", сподели излъганият Илия Кавръков.

И през днешния ден от банката, в която са сметките на двамата предприемачи, отхвърлиха коментар.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР