Южен централен регион (ЮЦР) се очертава като регионът, концентрирал най-силно

...
Южен централен регион (ЮЦР) се очертава като регионът, концентрирал най-силно
Коментари Харесай

Модерната търговия променя Пловдив, заплатите на заетите в сектора - 81% по-високи от средните за Общината

Южен централен район (ЮЦР) се обрисува като районът, концентрирал най-силно наличие на хранителни артикули – локално произвеждане, които се оферират от огромните вериги магазини. Експерти и вложители подчертаха, че Област Пловдив е привлекателен център значим освен по стопански аргументи, само че и за обществени, културни и еко планове, които фирмите от Сдружението за съвременна търговия (СМТ) развиват тук.
Прочетете още
Към 2022г. продажбите на дребно в България регистрират растеж и доближават до над 65 милиарда лева. При питателните артикули имаме растеж от 12-13% на година, до момента в който при нехранителните той е малко по-висок –17%. 26,7% от всички продажби на дребно се реализират от огромните предприятия, включително - всевъзможни по тип артикули.

Приносът на модерните предприятия, сочи разбор от данните на над 300 обекта, показан от СМТ, има и обществен аспект. Наетите лица в бранша порастват през последните години и доближават над 52 хиляди души. Общо за Южен централен регион работят над 2500 души. 1500 от тях са съответно в Пловдив . Интересът на хората да работят при огромните предприятия за търговия се оправдава, от една страна, с по-високото възнаграждение, а от друга, със опциите за кариерно и личностно израстване, които фирмите оферират.

Към днешна дата в СМТ членуват над 750 търговски обекта, измежду които водещи компании с интерес да откриват и развиват веригите си в Пловдив. Обектите от огромните вериги за хранителни и нехранителни артикули в Общината, които са част от Сдружението за съвременна търговия, са 51. Иначе казано на 100 000 души в Пловдив се падат по 11 търговски обекта.

„ Приходите на модерната търговия доближават 15,8 милиарда лева, като това са 32% от всички доходи в търговията на дребно. Само членовете на СМТ обезпечават работни места за над 1% от всички наети лица в частния бранша, или 24 000 души “, разкри старши контрольор към Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

Над 12 милиарда лв. е приносът на модерната търговия върху стопанската система на страната, което се равнява на близо 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Съществена част от тази суми се генерира точно в района на Пловдив. Той е извънредно значим за модерната търговия, което се удостоверява и от размера на направените досега вложения в ЮЦР, където се концентрират към 16% от всичките обекти “, разяснява Николай Вълканов – шеф на СМТ.

Голяма част от вложенията на дребно на български пазар се реализират от огромните вериги и компании. „ Само за последните три години огромните предприятия са създали вложения за 1,3 милиарда лв.. След пандемията се регистрира сериозен растеж, над 45% през 2021г. и 29% през 2022г. “, добави Ганев.

Той акцентира, че регионът на Пловдив в най-голяма степен доставя и предлага в огромните си вериги продукция на български производители. „ И по връзки на меса и месни артикули, млечни артикули и яйца, хлебни произведения “, разясни инспекторът. 

Вълканов акцентира, че това съдействие сред огромни вериги и дребни локални производители разрешава съвместен напредък, а за последните три години една от водещите компании е съумяла да изнесе отвън България продукция от района на стойност от над 150 милиона лв.. 



„ Южен Централен район – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Карлово, е извънредно стратегически значим за Kaufland. Неслучайно преди 17 години в Пловдив открихме нашия първи хипермаркиет, по този начин да се каже – първото ни бебе бе родено тук. Нашият централен склад е построен още веднъж тук. Имаме 10 филиала в ЮЦР, в които сме вложили 220 млн.лв. “, съобщи изпълнителният шеф на Kaufland България Иван Чернев. Компанията e oтворила работни места за над 800 индивида в ЮЦР, като единствено за предходната година са платили над 14 млн. лв. локални налози и такси. 

Повече за инвестицията им в района вижте тук:

Ефектът от комерсиалната активност в Пловдив на компанията на Lidl за 2022 година възлиза на над 217 милиона лв., сочи разбор на Института за пазарна стопанска система. Средната брутна заплата на работещите пловдивчани в магазините на веригата е с 50% по-висока от тази в бранша на търговията в страната и с 81% по-висока от междинната заплата за Общината.

Предстои откриването на нов магазин в Пловдив, който ще отвори порти при започване на 2025г.. В него ще бъдат разкрити 25-30 работни места. Планираните вложения в района до края на годината възлизат на над 14 млн.лв., а в града под тепетата ще бъдат вложени над 10 мнл.лв. от тях. Това съобщи Стоян Минев – шеф „ Продажби и логистика “ на компанията.

Анализът на ИПИ регистрира още, че компанията Mr. Bricolage е вложила в Южен централен район капитал от над 19 милиона лв., като заплаща към хазните за локални налози и такси към 1,5 мнл. лв... 

От сдружението за съвременна търговия подчертаха, че България би трябвало да насочи повече старания в използване на политики за внедряване на кръгова стопанска система. „ Връщането на бутилки против бонус са пилотни планове на фирмите Кaufland и Lidl, значимо е обаче каква ще бъде националната рамка. Там би трябвало да бъдат избрани и таксите, които да бъдат възстановявани на потребителите. До 2029г. страната ни би трябвало да реши казуса с преработването на 90% от генерираната пластмаса за еднократна приложимост. Хубавото на тези планове е, че те разпространяват концепцията още преди тя да се вкара и възпитават просвета на ръководство на отпадъците “, посочи Николай Вълканов. 

Припомняме, че СМТ настоя преди дни президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху признатите на 30 април промени в Закона за Данък добавена стойност, които се отнасят до определянето на пределна комерсиална надценка от 15% за три типа самун - бял, " Добруджа " и стандартизиран. Това обаче не се случи и те към този момент са обнародвани в държавен вестник.

„ През последните 4-5 дни положихме старания да обърнем мнението по въпроса, за жалост не успяхме да повлием на този стадий на президента. Не мисля, че това е последният му вероятен ход. Това, което остава за нас, е да водим деен разговор с Министерство на финансите и Министерство на стопанската система, които ще бъдат съдия по тематиката. Надяваме се на здравия разсъдък на специалистите в тези министерства. Крайно време е този популизъм да бъде претърпян, тъй като още помним режима на тока и опашките за самун и олио по магазините “, добави шефът на СМТ Николай Вълканов.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР