Общият съд на ЕС отмени решението на Европейската комисия, че

...
Общият съд на ЕС отмени решението на Европейската комисия, че
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени глобата на ЕК спрямо БЕХ за монопол

Общият съд на Европейски Съюз анулира решението на Европейската комисия, че Българският енергиен холдинг е злоупотребил с господстващото си състояние, като е отказал достъп до стратегически газови инфраструктури в България, оповестява БНР.

Припомняме, през 2018 година Сега обаче тази санкция е анулирана.

Причината за глобата съгласно Комисията е, че БЕХ и дъщерните му държавни сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " са блокирали достъпа на компанията " Овергаз " до основна газова инфраструктура у нас в нарушаване на антитръството законодателство на Европейски Съюз.

Става дума за газа от Русия, който се придвижва през Украйна, а по-късно през Румъния главно по румънския директен газопровод 1, стопанисван от локалния оператор " Трансгаз ". По силата на съглашение от 2005 година " Булгаргаз " получава извънредно право на прилагане на този газопровод до края на 2011 година Споразумението е удължено до 2016 година
 Три години преговаряли за понижаване санкцията на 77 млн. евро от Европейска комисия за БЕХ
Три години преговаряли за понижаване санкцията на 77 млн. евро от Европейска комисия за БЕХ

Готви се безотговорно източване на 2 млн. за " Турски поток " през наша територия

" Овергаз " подава тъжба до Европейска комисия през 2010 година и следКомисията стига до заключението, че държанието на тези сдружения съставлява корист с господстващо състояние на пазара за доставка на газ в България. То се състои в отхвърли да се даде достъп на трети лица, в това число на " Овергаз ", до румънския директен газопровод, както и до газопреносната мрежа и до газохранилището в Чирен в интервала 30 юли 2010 година - 1 януари 2015 година

Европейска комисия смята, това е попречило на съперниците на " Булгаргаз " да развият предлагането си на територията на България , заради което посочените сдружения са санкционирани с над 77 милиона евро.

пред Общия съд на Европейски Съюз.
 Парламентът задължи министър Петкова да не признава виновност по делото против БЕХ
Парламентът задължи министър Петкова да не признава виновност по делото против БЕХ

Страната ни има ходове и да не допусне непотребни разноски

Според днешното определение на Общия съд Европейска комисия не е потвърдила, че държанието на " Булгаргаз " по отношение на достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на компликациите, с които се сблъскват трети лица, искащи да получат достъп до тръбите, с цел да доставят газ от Русия до България. По този метод всички нередности, които хипотетично е допустимо да са позволени от " Булгартрансгаз " по отношение на газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да съставляват нарушаване на разпоредбите на конкуренция на Европейски Съюз. Нито едно дружество не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд на Европейски Съюз приема и че Комисията не е дала опция на холдинга да развие изцяло позицията си във връзка с вмененото му нарушаване, с което е нарушила правото му на отбрана.

Решението предстои на обжалване в границите на два месеца.
 Борисов твърди, че не жителите ще заплащат санкцията на БЕХ
Борисов твърди, че не жителите ще заплащат санкцията на БЕХ

Национално изменничество би било приватизацията на " Булгартрансгаз "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР