Общият размер на пасивите леко намалява, но остава висок -

...
Общият размер на пасивите леко намалява, но остава висок -
Коментари Харесай

Загубата на Булгаргаз се увеличава до 83.7 млн.лв. за деветмесечието

Общият размер на пасивите леко понижава, само че остава висок - 1.6 милиарда лв. Търговските отговорности на " Булгаргаз " понижават до 158 млн.лв. при 324 млн.лв. година по-рано. Само през 2022 година компанията е получила три заема от БЕХ за общо над 700 млн. лв.
Загуба от 83.7 млн.лв. регистрира публичният снабдител " Булгаргаз " за деветте месеца на годината при облага от 11.9 млн.лв. за същия интервал на м.г. Това демонстрира междинният доклад на компанията за деветте месеца на годината.

Негативният финансов резултат за интервала се дължи най-много на това, че сдружението призна загуба от амортизация на природен газ, нагнетен и разполагаем в хранилището " Чирен " към края на шестмесечието, както и от начислените кредитни загуби от обезценки на търговски вземания.

Реклама
Загубата от амортизация дружно с обезценката на материалните ресурси направена към края на 2022 година, оказват значително въздействие върху финансовия резултат от активността на сдружението и към деветмесечието на тази година. В резултат личният капитал на " Булгаргаз " на стойност 87 млн.лв. е под размера на записания акционерен капитал със сумата от 144 млн.лв., се показва в доклада на " Булгаргаз ".

Вероятно по тази причина и в този момент специалистите акцентират уговорката си по нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен, което изисква забележителен финансов запас. Освен това средства са нужни и за гарантиране на доставките по различните направления, за които заплащанията се правят предплатено. Тези заплащания се разграничават от контрактуваните търговски условия с клиентите на сдружението, което води до образуването на ликвидни дефицити в избрани интервали от време, акцентират от " Булгаргаз ".

Сред факторите за влошения финансов резултат на " Булгаргаз " е и общото понижение на цените на природния газ на европейските газови пазари, което се дължи на запълването на газовите складове, различните доставки на полутечен природен газ, построяването на терминали за регазификация, относително топлата зима и други Казано в цифри - " Булгаргаз " регистрира доходи от продажба на природен газ в размер на 1.8 млрд.лв. при 3.9 млрд.лв. година по-рано.

Все отново общият размер на пасивите леко понижава до 1.6 млрд.лв. при 1.9 млрд.лв. за същия интервал на 2022 година, като най-съществено са намалели комерсиалните и други отговорности. Те са 158 млн.лв. при 324 млн.лв. година по-рано. Спад има и при сумите по заемите на " Булгаргаз ". Чакаме и се надяваме Както в предходния си доклад, по този начин и в сегашния от компанията акцентират, че към момента чакат отплата за количествата природен газ, нагнетени от " Булгаргаз " в хранилището " Чирен ", което е станало на доста по-високи от сегашните цени.
Реклама
Съгласно оферти за разискване в работната група към енергийното министерство механизъм размерът на предстоящата отплата за количествата, нагнетени от " Булгаргаз " към 01.11.2022 година, би възлизал на не по-малко от 265 млн. лева, акцентират от компанията и допълват, че се надяват схемата да се осъществя и в България, защото е реалност в други европейски страни. Вземи, погаси, изтегли В доклада намират място и заемите на " Булгаргаз ". Посочва се, че през м.г. сдружението е получило три заема от БЕХ с предели надлежно до 200 млн.лв., 60 млн.лв. и 457 млн.лв. Сроковете за погасяване са надлежно през февруари, юли и декември 2023 година. Заемът от 200 млн. лева е изплатен към БЕХ през март, падежът на заема за 60 млн.лв. е продължен с една година до юли 2024 година През април 2023 година е подписан с БЕХ нов контракт за кредитна линия с предел до 200 млн. лева и период април 2024 година Към края на деветте месеца 140 млн. лева от тази кредитна линия са усвоени.

Заемите не са обезпечени, а получените пари се употребяват за оперативните потребности на компанията, както и за обезпечаването на доставките на природен газ.

През 2022 година " Булгаргаз " е получил заем и от Министерство на енергетиката в размер на 800 млн.лв., гарантиран с необикновен залог на сегашни и бъдещи вземания от " Топлофикация София ". Заемът е с годишна рента 2% и падеж на 12 август 2025 година, излиза наяве още от финансовия доклад на " Булгаргаз ".
Свързани публикации Високата цена на газа в " Чирен " докара " Булгаргаз " до загуба от 36.3 млн.лв. 3 октомври 2023, 13:38 Пазарът на природен газ - повече клиенти, само че по-скромно ползване 10 април 2023, 15:20

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР