Общият показател на бизнес климата се повишава с 1,4 пункта

...
Общият показател на бизнес климата се повишава с 1,4 пункта
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява през януари

Общият индикатор на бизнес климата се покачва с 1,4 пункта през първия месец на 2020 по отношение на предходния месец вследствие на усъвършенстваната стопанска обстановка в индустрията, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в индустрията нараства с 5,0 пункта вследствие на по-оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им във връзка с износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са също удобни. Средното натоварване на мощностите нараства с 1,7 пункта спрямо три месеца по-рано и доближава 78,0%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности. Недостигът на работна мощ и несигурната икономическа среда не престават да са главните спънки за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 32,8 и 32,3% от предприятията. Относно продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът понижава с 1,0 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Осигуреността на производството с поръчки се резервира по отношение на октомври 2019 година и се прави оценка на 8,5 месеца. Същевременно мениджърите чакат нарастване на новите поръчки през идващите шест месеца, което съгласно тях ще докара и до усъвършенстване на активността в кратковременен проект. През последния месец анкетата регистрира и понижение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията. Най-сериозните усложнения за активността в бранша остават дефицитът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. По отношение на продажните цени в строителството са регистрирани известни упования за нарастване, въпреки по-голяма част от мениджърите да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се намалява с 1,9 пункта вследствие на по-резервираните оценки на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията. Прогнозите им за развиването на бизнес положението през идващите шест месеца се резервират, като и упованията им за поръчките към доставчиците от вътрешния пазар през идващите три месеца са удобни. Конкуренцията в сектора продължава да бъде главният фактор, ограничителен развиването на бизнеса, следвана от незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда. Относно продажните цени търговците плануват известно покачване през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът през януари резервира равнището си от декември 2019 година Оценките и упованията на мениджърите за бизнес положението на предприятията се изместват към по-умерените отзиви. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през идващите три месеца са по-неблагоприятни. Основните проблеми за активността не престават да бъдат свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, макар че през последния месец се регистрира понижение на неподходящото им въздействие. По отношение на продажните цени в бранша на услугите упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР