Общият брой на публикуваните обществени поръчки през Централизираната автоматизирана информационна

...
Общият брой на публикуваните обществени поръчки през Централизираната автоматизирана информационна
Коментари Харесай

Близо 18 000 са публикуваните онлайн обществени поръчки

Общият брой на оповестените публични поръчки през Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “ (ЦАИС ЕОП) доближи 17 830. Платформата беше построена от „ Информационно обслужване “ АД в консорциум със Сирма Солюшънс “ АД, „ Негометрикс България “ ЕООД, „ Скейл Фокус “ АД и Адвокатско сдружение „ Събев и съдружници “ и влезе в употреба при започване на 2020 година За интервала януари-юли 2021 година общият брой на оповестените публични поръчки е 9376, което е с 11% повече от поръчките през цялата 2020 година

Подадените предложения от старта на платформата до в този момент са общо 31 000. В системата са регистрирани близо 8000 компании и 1245 физически лица, а броят на възложителите, които употребяват ЦАИС ЕОП е 4219. „ Изградената от „ Информационно обслужване “ платформа, която отстрани напълно хартиения продан, подсигурява детайлна и цялостна проследимост на процеса по възлагане на публичните поръчки и приключва опцията за манипулиране на предложения “, сподели изпълнителния шеф на компанията Ивайло Филипов. По думите му системата е построена по този начин, че участниците сами криптират своите предложения с несъразмерен криптографски ключ и единствено те могат да дават ключ за декриптиране, което подсигурява сигурност на данните и подадените предложения.

Една от най-важните функционалности на платформата е опцията и да работи в режим 24х7, като крайният период за подаване на предложения и заявки за присъединяване в публични поръчки е 23:59 ч. Това обезпечава опция на участниците да подават предложения в комфортно за тях време и място, без да се преценяват с работното време на администрацията. От сходна опция се възползват от ден на ден участници в процеса.

От старта на системата до в този момент подадените предложения в извънработно време са общо 9 560, което е 31% от всички предложения в портала за електронни поръчки. Част от офертите са изпратени след среднощ в интервала в 00.00-6.00 ч., от разнообразни точки на страната, което демонстрира какъв брой комфортно и практично е потреблението на системата. Чрез ЦАИС ЕОП автоматизирано се приключва опцията за подаване или манипулиране на предложения след приключване на периода.

Всяко деяние в системата се записва и оставя диря, а всички подадени предложения се отварят автоматизирано при декриптиране на офертите, което обезпечава бистрота, гласност и проследимост на всяка една страните в процеса – възложители и участници. Това подсигурява цялостна отбрана от замяна на предложения и елементи от предложения, което от своя страна усилва доверието към администрацията и процеса по възлагане на публични поръчки. Чрез системата се обезпечава обединен последователен метод за участниците в публични поръчки, с което доста се понижава времето за подготовка на предложения и кандидатстване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР