Общите икономически загуби за Украйна, причинени от руската инвазия, възлизат

...
Общите икономически загуби за Украйна, причинени от руската инвазия, възлизат
Коментари Харесай

Икономическите загуби за Украйна са на стойност 600 млрд. долара

Общите стопански загуби за Украйна, породени от съветската инвазия, възлизат на 564-600 милиарда $ (447-476 милиарда английски лири), съгласно Киевското учебно заведение по стопанска система, съобщи Би Би Си.

Мярката включва директни вреди на жилища и други здания, инфраструктура и имущество, както и косвени вреди под формата на спад на Брутният вътрешен продукт, изгубени вложения, овакантяване на служащи и спомагателни разноски за защита и обществена поддръжка, сподели KSE.

Преките загуби от разрушаването на здания и инфраструктура се правят оценка на 105 милиарда $, като развалените жилища съставляват към 40 милиарда $ от тази цифра.

Градовете Мариупол – в този момент под съветски надзор след дълга блокада – Харков и Чернигов – и двата тежко обстрелвани от Русия, преди нейните сили да се изтеглят – и Северодонецк и Лисичанск в Донбас, където сега се водят тежки боеве, са с най-вече нанесени вреди на жилищни здания, сподели KSE.

Междувременно украинските компании претърпяха 11 милиарда $ стопански загуби, в това число повече от половин милиард $ единствено през последната седмица. Повече от 200 украински компании, заводи и фабрики са били унищожени, развалени или конфискувани от Русия, показва KSE.

KSE споделя, че украинците могат да рапортуват за загуба на физическа инфраструктура, в това число жилищни здания, посредством своя уеб страница.

По-рано през днешния ден някогашен финансов министър сподели, че Украйна ще се нуждае от 750 милиарда $ за реорганизация. Тимофий Милованов сподели пред програмата Newsday на BBC World Service, че работата може да донесе със себе си шанса да се „ възвърне по-добре “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР