Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки

...
Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки
Коментари Харесай

Представители на ГЕРБ-Пловдив област: Общините са в колапс, предстоят фалити

Общините в област Пловдив се задъхват съществено поради големите сметки за ток и газ. Задават се банкрути, на карта е сложено оцеляването на българите. За това сигнализираха представители от ГЕРБ – Пловдив област.

В доста от общините режимът на уличното осветяване към този момент е реалност, а доста от семействата си стопират и отоплението на газ и ток в дома и търсят различни източници. Нещо повече, според Закона за обществените финанси, когато няма признат бюджет, общините не могат да харчат повече от разноските, които са направени предходната година.

Това стана ясно на конференция, на която участваха националният представител Младен Шишков, кметът на Раковски – Павел Гуджеров, който е и административен секретар на ГЕРБ-Пловдив област и зам. кметът на община Брезово – Иван Тачев.

Те бяха безапелационни, че сметките за ток и газ са в пъти увеличени и това ще докара до банкрути. Затова и сметките на лечебните заведения са нарастнали в пъти, същото е и с детските градини, учебните заведения, религиозните храмове, старческите домове и други По думите им също така поради неналичието на признат държавен бюджет сега общините са изправени пред два проблема. Първо финансов – би трябвало да решат от какво да се лишат, с цел да покрият сметките. Само след месец-два всички второстепенни разпоредители, всички читалища, детски градини, учебни заведения ще потърсят помощ от общината. А тя от кого ще потърси?, попита риторично Шишков. Вторият проблем, не по-малко тежък е нормативен.

От една страна законът не разрешава да се харчат повече пари, а от друга ЕРП-тата изпращат фактурите със доста завишение. И в двата случая кметовете са в невъзможност. Каквото и да създадат ще сгрешат “, акцентира още Младен Шишков. „ Цифрите са безапелационни и ние сме изправени пред невиждана рецесия, за която трябват незабавни ограничения “, посочи Павел Гуджеров. От развиване и напредък на общините ние последните 3 месеца се грижим по какъв начин да оцелеем. На карта е сложено оцеляването на българите “, разяснява още той. Гуджеров акцентира, че няма по-важна задача на държавното управление от тази с цените на газа и тока и то би трябвало в незабавен порядък да я реши.

По думите на Младен Шишков има решение на казуса и то е – по предложение на ГЕРБ-СДС страната изцяло да покрие разликата в цената на тока за купуващите от свободния пазар общини, лечебни заведения, културни институции, детски градини, учебни заведения и ясли, публичен превоз, религиозни храмове и други организации от публичния бранш. Проектът на ГЕРБ за 100% компенсиране на разликата сред прогнозната цена на електрическата енергия, избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент е импортиран за разглеждане в Народното събрание. Ако това не бъде признато, предвиждаме всеобщи банкрути “, бе безапелационен Младен Шишков.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР