Общините няма да могат да натрупват задължения за капиталови разходи

...
Общините няма да могат да натрупват задължения за капиталови разходи
Коментари Харесай

Ако не изпълняват плана за приходите си, общините няма да могат да трупат дългове

Общините няма да могат да натрупват отговорности за финансови разноски и/или поемането на задължения за финансови разноски за сметка на доходи, в случай че плануваните в локалния бюджет доходи не се извършват.

Това става факт, откакто депутатите одобриха през днешния ден (1 ноември) на второ четене промени в Закона за обществените финанси.

Според въпросните промени не се позволява и нарастване на наличните по бюджета на общината към края на годината просрочени отговорности по отношение на регистрираните към края на миналата година, в случай че наличните към края на миналата година такива отговорности надвишават 5 на 100 от регистрираните разноски.

С измененията министърът на финансите ще може да удължи периода за погасяване на безлихвените заеми на общините от централния бюджет с още една година. Ще може и да отпусне еднократно нов заем от централния бюджет за рефинансиране на непогасения размер от заема със период за възобновяване не по-дълъг от една година.

В признатите текстове е записано удължаването на периода и отпущането на нов заем да се прави въз основа на стимулирано предложение на кмета на общината и при съществуване на решение на общинския съвет.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР