Община Стара Загора застава отново зад пострадалите от инсулт и

...
Община Стара Загора застава отново зад пострадалите от инсулт и
Коментари Харесай

Община Стара Загора подкрепя пострадалите и техните близки за качествен живот след инсулт

Община Стара Загора застава още веднъж зад потърпевшите от инсулт и техните близки, като се причислява към Националната акция „ Живот след инсулт “ във връзка 9 май - Европейския ден за осведоменост за инсулта. Кампанията се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия, с която управлението на Общината сполучливо си партнира в последните две години, работейки за понижаване отрицателното влияние на инсулта върху българското общество. През тази година в Европа, акцията минава под надпис „ Живот след инсулт “. Темата е израз на общите старания на Континента, обществото да схване разнообразни гледни точки към комплицираните проблеми, в опит да бъде обезпечен първокласен живот на претърпелите инсулт.

Кампанията се осъществя в страната със съдействието на българските общини. За първи път, Националната акция ще има своя столица – Велико Търново. Там ще се организира молебен за потърпевшите от инсулт и ще се открие изложбата „ Животът след инсулт може да е градивен “.
-->
Въпреки, че в страната инсултът получава повече внимание през последните години, продължава да липсва надеждна статистическа информация и разбор, като насочна точка за ефикасна битка с него. Независимо от това, могат да бъдат посочени някои данни, представени от Асоциация за инсулт и афазия, съгласно които в страната през последните години се записват 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 година е била 12%, а едвам 65% от записаните случаи са били превозени от незабавната здравна помощ. Отнесени данните на 100 000 души, приказват, че има занемаряване приблизително с над два пъти по отношение на други европейски страни. Цифрите демонстрират, че има остра потребност от първичната профилактика. Поради тази причина Общината дружно с Асоциацията за инсулт и афазия дават брошури и плакати със признаците на инсулт, а те най-общо са три:

Увисване на ъглите на устата;

Изтръпване и уязвимост в едната ръка;

Нарушения в говора.

Забелязвайки даже един от тези три признака е рационално да се потърси незабавна помощ на тел. 112, припомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

В разискванията на наболелите публични проблеми участва тематиката за дефицит на квалифицирана здравна помощ при инсулт. За страдание, без значение, че в страната са налични профилирани звена (т.нар. stroke units), продължаваме да страдаме от незадоволително налична качествена здравна грижа в острата фаза на инсулт, показват от Асоциацията за инсулт и афазия и припомнят, че сега по тяхна самодейност се работи по Национален проект за бора с инсулта. В допълнение предстоящо позитивно влияние върху отрицателната статистика се чака от реализацията на ограничения по Плана за възобновяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 профилирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на незабавна помощ, а сега се работи и по ново профилирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се прави бързо и тъкмо ориентиране на пациент с инсулт.

Към гореспоменатото би трябвало да се прибавят положителните вести свързани с нови медицински технологии и способи на лекуване, с чиято помощ все по-бързо и по-точно се организира лекуване на острата фаза на инсулта. Така, базирайки се на данните за 2021 година, почти 40 000 българи стартират своя живот след инсулт. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с следствията от инсулта. Те всекидневно се сблъскват с голям брой проблеми – липса на съответна информация, недостъпна среда, непълен достъп до проследяваща здравна грижа, липса на задоволителна по размер рехабилитация и терапия.

В рамките на Националната акция „ Живот след инсулт “ нашата община припомня, че предлага за хората с увреждания следните общински и обществени услуги - резидентна грижа в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания и в Дом за остарели хора, обществените услуги  „ Асистентска поддръжка “ и „ Личен помощник “ по Закона за персоналната помощ, домакински обществен патронаж. Хората с понижена продуктивност могат да се възползват от разнообразни понижения и облекчения, отстъпка има за пътешестване с градския превоз, по този начин и опция за гратис паркиране в границите на „ Зелена зона “.

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за поддръжка при инсулт 0700 11 404.

На днешния ден започва Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в обществените мрежи. Всеки потърпевш от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се записват във Facebook групата на адрес:

Групата е част от общо 28, съответстващи на регионалните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други специалисти, ще бъде дадена публичност на потърпевшите от инсулт, с цел да дефинират най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Община Стара Загора ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия, заставайки дружно зад идеята животът след инсулт да бъде пълностоен, градивен, потребен за индивида и обществото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР