Община Поморие да развали дарение от някогашната Община Анхиало, от

...
Община Поморие да развали дарение от някогашната Община Анхиало, от
Коментари Харесай

Кметът на Поморие готви уникална схема, за да вземе атрактивен терен от военните

Община Поморие да скапе подаяние от тогавашната Община Анхиало, от 1932 година за градежа на някогашния (вече) Военен санаториум. Това ще разисква на свое съвещание на следващия ден актуалният общински съвет в морския град.

Инициативата е на кмета Иван Алексиев, който още пред предходната година заплаши, че ще предприеме сходна стъпка. Според Алексиев, решението, с което се трансформира собствеността на санаториума от обществена – държавна в частна държавна е опция болничното заведение да се ликвидира. През тази година тя беше трансферирана от Министерството на защитата към държавното сдружение, което ръководи велинградската болница „ Вита “. Алексиев неколкократно настояваше общината да я стопанисва, с цел да не се ликвидира. Затова и заплаши, че общината ще скапе дарението от 1931 година, когато дава близо 7.5 дка за градежа на санаториума.

Според локални политици, обаче, има и действителната заплаха общината да ликвидира санаториума. Няма правна опция за повреждане на дарението, считат те. Отделно, има и подозрения до какъв брой Поморие ще може да го стопанисва, откакто общинската болница е в неприятно финансово положение и натрупа задължения. Отделно, за ремонт на санаториума са нужни към 5 млн. лева, по данни на новото му управление, а от Министерството на защитата са обезпечили досега единствено към милион.

Сесията, на която ще се разисква повреждане на дарението е в сряда, в Поморие.

Историята на парцела датира още отпреди 75 година, когато с решение на Градския общински съвет на град Анхиало /Протокол №46 от 10.11.1931 г./ са дарени на Министерството на защитата 5 декара място за сграда „ Дом за почивна станция за инвалидите “, а с решение от 1 февруари 1932 година в допълнение са дарени още 2470 м2.

С следващи заповеди на ръководителя на Бургаския областен национален съвет – заповед №403/01.03.1961 са придадени още 2240 м2 и заповед №279/15.03.1971 са придадени в допълнение 456.25 м2.

Единствената цел на утрешното съвещание на общинския съвет е парцелът да лишен от МО и по-късно да бъде възложен на смесено комерсиално сдружение сред общината и частни лица. Схемата е позната – парцелът да влезе като апортна вноска в това сдружение, след което неговият капитал да бъде вдигнат от частните лица и по този начин те да сложат ръка върху парцела, като лишат военноинвалидите от опция за отмора по техния джоб и създадат голям първокласен хотел на брега на морето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР