Община Пловдив започва преговори с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за

...
Коментари Харесай

Ковид болницата в Пловдив иска пари от НЗОК за основните си дейности |

Община Пловдив стартира договаряния с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за финансиране на главните действия на МБАЛ " Св. Мина ", заяви кметът Здравко Димитров след извършено съвещание на Общинския спешен щаб.

Управителят на общинската Коронавирус болница проф. доктор Петър Петров е уведомил, че избраните все още предели на болничното заведение от НЗОК са извънредно незадоволителни за финансиране на дейностите за лекуване на пациенти с COVID-19. За да бъде обезпечено нужното лекуване при изпълнен потенциал на болничното заведение от 137 кревати, средномесечният й предел би трябвало да бъде повишен до 750 хиляди лв.. В болничното заведение към този момент има профилирана PCR лаборатория и се чака всеки миг тя да бъде реферирана.

На напред във времето остава кадровият проблем, макар спомагателните два екипа, командировани от други две лечебни заведения. За застраховане на трите Коронавирус отделения са нужни още 6 лекари и 22 медицински сестри. Водят се договаряния за привличане на експерти, разяснява доктор Калин Калинов, шеф на дирекция " Здравеопазване " в общината.

Сериозен проблем е и дооборудването на МБАЛ " Св. Мина " с нужната здравна инсталация за диагностика и лекуване. От наличните в болничното заведение 85 кислородни поста, единствено 40 са изцяло функционални. За да бъде съответна към новия брой кревати системата се нуждае от повсеместен ремонт и увеличение броя на работещите кислородни постове до 90. Стойността на ремонта е 75 000 лева

Също по този начин са нужни пациентски монитори с електроди и датчици за кислородна сатурация - 45 броя (за най-малко 1/3 от леглата), 30 функционални кревати и толкоз аспирационни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, преносим транспортен респиратор с кислородни бутилки, преносим рентген, кръвно-газов анализатор и др, показват от общината.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР